I oktober flyttar de första hyresgästerna in i rekryteringsbostäderna i Jakobstad. Förhandsintresset för denna nya och unika typ av boende har varit stort.

En fungerande hyresbostadsmarknad är en viktig pusselbit dels i stadens tillväxt, dels i företagens rekrytering och expansion.

Den här artikeln ingår i nya Kommuntorget Magasinet 3/22. Publicerad ursprungligen på nätet i september 2022. 

Rekryteringsbostäderna ska göra det lättare för företagen i Jakobstadsregionen att anställa ny personal. Bristen på hyresbostäder har hittills försvårat företagens rekrytering.  Näringslivet i Jakobstadsregionen, det vill säga i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre, Kronoby och Nykarleby, har ett rekryteringsbehov för de kommande två åren på ca 2000 personer.

Det är med andra ord gott om jobb, men ont om lediga hyresbostäder.

Totalkostnaderna för 14 rekryteringsbostäder i sju parhus är 2,3 miljoner euro.

Med sin satsning på de nybyggda rekryteringsbostäderna hoppas det kommunala fastighetsbolaget Ebba i Jakobstad vända trenden. I oktober blir de fyra första lägenheterna inflyttningsklara, de övriga tio blir klara etappvis.

– Bostadsbristen har lett till att personer som fått jobb i Jakobstad varit tvungna att tacka nej, eftersom de inte hittat någonstans att bo, berättar Åsa Björkman, vd för fastighetsbolag Ebba i Jakobstad.

Just nu köar över 100 personer för en kommunal hyresbostad i Jakobstad.

– Väntetiden är minst 6 månader, säger disponenten Kimi Blomström på Ebba.

I grannkommunerna är läget något bättre. I Pedersöre är trycket på hyresbostäder just nu större än normalt på grund av en rad stora väg- och järnvägsbyggen.

– Flera av kommunens hyresbostäder är uthyrda till företag med kommenderingsfolk, säger Kjell Gripenberg, koncern-vd för Pedersöre bostäder.

När denna tillfälliga topp lägger sig normaliseras läget igen. Väntetiden till en hyresbostad i Pedersöre är en till två månader.

– Våra bostäder är typiska genomgångsbostäder, säger Gripenberg.

I Larsmo är det brist på mindre hyresbostäder, berättar Kim Thylin, koncernchef för Larsmo bostäder.

– Vi har en liten kö och en väntetid på några månader. Hur snabbt man får en bostad beror på önskemål om läge och storlek. Just nu går det relativt snabbt att få fram en ledig trerumslägenhet, säger han.

En del av kommunens hyreslägenheter är uthyrda till rekryteringsfirmor inom båt- och metallindustrin.

Hyrestiden begränsad

Det var i diskussionerna med näringslivet i Jakobstadregionen som idén att bygga rekryteringsbostäder föddes, berättar Björkman.

– De flesta som flyttar till en ny ort väljer att hyra sin första bostad framom att köpa. Det är naturligt att först känna efter om man trivs med att bo på den nya orten och med det nya jobbet, säger Björkman.

Idén med rekryteringsbostäderna är att hyresavtalet är begränsat till två år. Vill hyresgästen flytta ut tidigare, gäller den normala uppsägningstiden på en månad. Att förlänga hyreskontraktet efter två år är däremot inte möjligt.

– Nej, det går inte. Då förfaller ju själva idén med rekryteringsbostaden, understryker Björkman.

De lägenheter som fastighetsbolaget Ebba låter bygga i sju parhus på Timotejvägen en bit utanför stadskärnan i Jakobstad är alla kompakta för att hålla hyrorna på en moderat nivå. Totalt byggs 14 bostäder; en-, två och trerummare. Lägenheterna kan hyras möblerade eller omöblerade.

– Vi har redan nu företagskunder som helst vill hyra möblerat. Vi anpassar oss efter efterfrågan, säger Björkman.

För en enrummare på 44 kvadratmeter blir månadshyran 690 euro medan den som flyttar in i en trerumslägenhet på 77 kvadratmeter får betala 1150 euro. Det ger en hyresnivå på 15–16 euro per kvadratmeter.

–  I våra äldre fastigheter ligger hyrorna på 10–11 euro kvadraten, berättar Kimi Blomström.

Rekryteringsbostäderna är byggda enligt modern standard; samtliga lägenheter är utrustade med diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare, golvvärme och luftkylning, biltak och terrass.

– Vi bantade bort basturna i ett tidigt skede för att få ner priset. Att bygga bastu blir dyrt. Dessutom har vi märkt att allt färre av våra hyresgäster vill ha en bastu i sin bostad, säger Björkman och Blomström.

Förhandsintresset för rekryteringsbostäderna har varit stort.

–  Vi har tagit emot intresseanmälningar via webben och vi har också haft kontakt med företag som hoppats på en snabbare tidtabell.

Totalkostnaden för att bygga 14 rekryteringsbostäder i sju parhus uppgår till 2,3 miljoner euro.

–  Det är mycket pengar för oss. Utan staden Jakobstads borgen skulle vi inte haft möjlighet att bygga, säger Björkman.

Bostäderna byggs som undervisningsarbete av yrkesskolan Optima, vilket innebär att arbetskraften är billigare för byggherren Ebba fastigheter.

Under projektets gång har priserna på byggnadsmaterial stigit kraftigt, men budgeten har hållit.

­– Prisstegringen på material är omkring 20 procent. Vi har också märkt att leveranstiderna blivit längre, säger Björkman och Blomström.

Studiebostäder och modulhem

Förutom rekryteringsbostäderna är ett annat av Ebba fastigheters större byggprojekt också inne på slutrakan. I januari 2023 blir 16 nya studiebostäder inflyttningsklara. Studiebostäderna är inrymda i en av de vackra empirefastigheterna vid torget.

Fastighetsbolaget kommer också att så småningom kunna erbjuda hyresbostäder i så kallade modulradhus. Modulradhusen byggs på tillfällig grund och kan flyttas vid behov.

– De första modulradhusen kommer i höst. Totalt räknar vi med att kunna erbjuda 20–30 bostäder i modulradhus, säger Björkman.

Studerandena Felicia Backlund och Melinda Lasén blir klara med sin utbildning i vår.

De har varit med ända från grunden

Studerandena Felicia Backlund och Melinda Lasén har deltagit i byggprojektet på Timotejvägen från starten.

När de gick i årskurs ett var de med och gjöt grunden till de första parhusen. Nu är de inne på sitt sista läsår och kursen ”Avslutande arbeten inomhus”, vilket betyder att de listar och monterar köksskåp och garderober i en av rekryteringslägenheterna.

– Efter att ha jobbat på det här bygget kan vi husbyggnad från grunden, säger de förnöjt.

De första invånarna flyttar snart in. Hur känns det?

– Coolt! Det är något som vi verkligen ser fram emot. Det flyttar in människor i hus vi har byggt!

Felicia Backlund och Melinda Lasén säger att de är ”jättenöjda” med sin utbildning. Båda vill ha ett fysiskt yrke.

– Jag kan inte se mig själv sitta stilla på ett kontor. Jag måste få röra på mig och arbeta med kroppen, säger Melinda Lasén.

– Här får vi göra något konkret varje dag, fortsätter Felicia Backlund.

Efter avslutade studier vid Optima, planerar de att utbilda sig till byggnadsingenjörer för att längre fram i karriären jobba som ansvariga byggmästare på byggen eller som planerare.

–  Det finns rätt bra med jobb i byggbranschen, men läget är svårare för oss kvinnor. De som rekryterar vill helst ha män, säger de.

I nya magasinet! Läste du redan detta?