Det ska vara trevligt och fiffigt för barnen men också vuxna. Bild: Monstrum och Helsingfors stad

Parken i Gräsviken får sju speciallekredskap med datortema, och dessutom kommer parkens övriga lekredskap, möbler och ytmaterial att anknyta till samma datortema.

Parkens huvudsakliga lekredskap är ett lektorn i två delar, som föreställer en dators processor. För mindre barn finns bland annat gungredskap med datortema och en sandlåda i form av en spelkontroll.

I renoveringen förnyas också parkens planteringar samt staket och belysning.

Lekplatsutrustningen tillverkas av det prisbelönta det danska företaget Monstrum, som vann upphandlingstävlingen.

Helsingfors stad har utvecklat författaren och illustratören Linda Liukas ursprungliga idé om en lekpark med datortema i samarbete med landskapsarkitekter. Planeringen har gjorts samarbete med stadens experter. Också parkens användare det vill säga barn och inga har hörts.

– Vi är väldigt glada över att få en uppskattad lekredskapsexpert som Monstrum som vår partner för Helsingfors första temalekpark. Vårt mål är att skapa en speciell plats där såväl Gräsvikens barn som barn från annat håll som besöker parken kan lära sig genom lek, säger Helsingfors stads designchef Hanna Harris i ett pressmeddelande.

Gräsvikens lekpark är ett pilotprojekt. Staden har som mål att bygga fler temalekparker i framtiden.

Datortemat passar dessutom utmärkt för området: I Gräsviken och Busholmen finns internationella it-företag, och nära lekparken finns flera flerspråkiga daghem och skolor.

Gräsvikens lekpark kommer att vara stängd för besökare under hela byggtiden. Parken börjar byggas i slutet av oktober, och den planeras bli klar i september 2024.

Det nästan årslånga renoveringsarbetet ska inte orsaka stora olägenheter för områdets fastigheter eller för dem som rör sig i området. Arbetet inleds med rivning av gamla redskap och konstruktioner samt markarbeten. Grävarbetet kan tidvis orsaka buller. Arbetet utförs dagtid på vardagar.

Den nuvarande lekparken designades av Lars Liljefors år 1994, och dess yta är ca 0,75 ha.

Detta handlar det om

Gräsvikens Lekpark, som byggdes i början av 1990-talet, börjar renoveras i slutet av oktober.

I den nya parken kan barnen bekanta sig med datorernas och programmeringens värld medan de leker.

Lekparkens höjdpunkt är de speciallekredskap inspirerade av temat som designas och byggs enligt författaren och illustratören Linda Liukas idéer.

Parken beräknas bli klar i september 2024.