Brändö kommun har plöjt ner 1,3 miljoner euro i ett bostadsområde vid en klippstrand. Avsikten är given – att locka fler invånare genom att erbjuda attraktiva tomter. Här ägs strandtomter även av personer utan åländsk hembygdsrätt. – Vi kringgår inte regelverket men utnyttjar de möjligheter som ges, säger kommundirektör John Wrede.

Text och foto: Helena Forsgård

Ella och Henri Hellström med dottern Hilla, 2 år, vandrar runt på sin tomt som de köpte i fjol i bostadsområdet Bellarshamn i Brändö. Det är klippor för hela slanten som sluttar ner mot stranden. Växtligheten består av låga enar, magra björkar och några alar.

Här ska de så småningom bygga sitt nya hem, just nu lutar det åt ett stockhus med stora fönster mot havsviken. Ett garage och en strandbastu ska det också bli. De har redan inlett projektet så smått med en brygga vid stranden.

En boendedröm

Båda är utbildade iktyonomer (yrkeshögskoleexamen i naturbruk) och när Ella fick jobb som försäljningschef vid fiskodlingsföretaget Brändö Lax i november 2016 beslöt de sig för att lämna Åbo och flytta till den åländska skärgårdskommunen som har 450 invånare. Henri har också jobb på företaget och studerar dessutom ekologi vid Åbo universitet.

– Det är en dröm att få bo så här nära havet men ändå centralt i en lugn och trygg kommun. Det är till exempel 500 meter till skolan och bara lite längre till butiken. Dessutom tar det bara drygt två timmar att ta sig till Åbo, säger Ella Hellström.

Paret, som nu bor på hyra, tittade på andra alternativ innan de köpte tomten, bland annat äldre fastigheter som var till salu.

– Men de var antingen i dåligt skick eller hade så stora markområden att vi, som ännu inte har åländsk hembygdsrätt, inte fick äga dem, säger de.

Utnyttjar undantag

Däremot fick de äga strandtomten i Bellarshamn tack vare de undantag som finns i den åländska jordförvärslagen. Om man saknar hembygdsrätt men har för avsikt att bosätta sig på Åland kan man nämligen få köpa en tomt på ett planerat bostadsområde.

Den här möjligheten har Brändö kommun tagit fasta på när man satsat på sitt nyaste bostadsområde. Tomterna är rejäla men endast få av totalt 22 är större än 4.000 kvadrat, som är den kritiska gränsen om man vill attrahera köpare utifrån.

Om köparen får grönt ljus av Ålands landskapsregering på sin ansökan om jordförvärv kräver Brändö att man ska ha för avsikt att skriva sig i kommunen ­minst 12 månader under en period på tre år. Det i sin tur kan förvisso öppna upp för att det blir ett visst fritids- eller deltidsboende på bostadstomterna.

– Vi hoppas förstås att de som bygger här blir så nöjda att de blir fast bosatta i kommunen. Men några garantier för att de blir kvar här kan vi givetvis inte ha, det har man ingenstans, säger John Wrede som bestämt förnekar att man med de här arrangemangen kringgår gällande regelverk för jordförvärv på Åland.

– Vi skapa mer liv i kommunen och utnyttjar enbart de möjligheter som ges. Ska vi ha en levande skärgård eller inte? Det är det allt handlar om. Om svaret är ja måste vi försöka göra något. Att kunna erbjuda attraktiva strandtomter är en viktig pusselbit men inte den enda. Vi har också investerat i skolan, i en ny idrottshall och i fiberanslutning för snabbare internet, säger han.

Lägre prisnivå

Eftersom Åland har sina speciella regler angående jordförvärv, som medfört att fältet inte är hur fritt som helst för köpare utifrån, är prisnivån också en annan.

– Jag vågar påstå att en strandtomt av den kaliber som vi erbjuder på Bellarshamn är tre gånger så dyr i vårt grannskap, det vill säga i Åbolands skärgård.

Det tog flera år att planera Bellarshamn och det kostade totalt 1,3 miljoner innan vägar, el, fiber och avlopp var på plats. Inom området finns den så kallade hyllan – de högst belägna tomterna med mäktig havsutsikt, och en småbåtshamn. Man har även ritat in grönområden, som inte ska bebyggas.

På tre år har åtta tomter sålts.

– Det är jag nöjd med. Jag tror att vi inom några år har flera bebyggda tomter och nya invånare här som betalar skatt, säger han.

Också på huvudön

Skärgårdskommunen Brändö, som ligger i Ålands nordöstra hörn, är inte den enda på Åland som planerat bostadsområden vid stränder. Också exempelvis Hammarland och Sund, som ligger på huvudön, har liknande områden.

Bostadsområdet Öra Strand i Hammarland, som ligger cirka 25 km från Mariehamn, har stränder både norr- och söderut. Här finns 43 tomter, en fjärdedel av dem är sålda.

– Förr anlades bostadsområden i bykärnorna, men i dag behövs annat att locka med och då är strandtomter med tillgång till båtplats och badliv attraktivt, säger Hammarlands kommundirektör Kurt Carlsson.

Fakta: Markköp på Åland

  • Åland har en egen lag för jordförvärv.
  • Enligt den måste man ha åländsk hembygdsrätt för att fritt få köpa markområden. Men undantag kan beviljas för tomter, som är mindre än 4000 kvadrat och som finns på planerat område eller i en bykärna. Om man har för avsikt att bosätta sig på Åland kan man få köpa en sådan tomt – med eller utan byggnader – utan hembygdsrätt.
  • Dock måste Ålands landskapsregering alltid bevilja tillstånd för varje markförvärv som görs av person utan hembygdsrätt. Kommunen kan förorda eller avstyrka köpet.
  • Hembygdsrätt kan beviljas för personer med finländskt medborgarskap som bott minst fem år på Åland. I vissa fall kan rätten beviljas efter en kortare period.

Källa: www.regeringen.ax

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *