Så ser Funikularen ut när den fungerar. Bild: Kommuntorgets arkiv.

Humor hjälper men inte alla. För många i Åbo är turistmagneten lika med kollektivtrafik. Ständiga avbrott framkallar närmast tårar.

Det betyder också att garantin upphör och Åbo stad blir ansvarig för en större del av reparationerna.

Hissen som kör uppochned längs Kakolabacken har på fem fem år blivit nationellt känd – eller ökänd – då den så ofta stått stilla på grund av reparationer.

Årsdagens förmiddag 24.5 började med planlagd service, enligt inlägg på X:

Enligt Svenska Yle som kollat med Åbo stad ”har Funikularen bara varit i bruk 86 procent av tiden, vilket betyder att den har varit under reparation resterande 14 procent. Sammanlagt innebär det att hissen har stått stilla i 8,5 månader av de fem år den varit i bruk.”

Men nu går garantin ut. Åbo stad förhandlar därför med den italienska tillverkaren Leitner Ropeways om vem som ska betala vad. Antti Aalto, som är ansvarig byggherre vid Åbo stad, säger att diskussionerna ännu pågår.

– Det betyder inte att tillverkaren då tiden är slut skulle kunna säga att de inte gör något åt saken. Vi diskuterar ännu i hur stor utsträckning problemen är på deras ansvar, säger Aalto i stadens pressmeddelande.


"Man måste prata med den på samma sätt som man gör med djur och växter"

Kommuntorget åkte Kakolabanan i mars 2022. Det gick sådär. Men vi träffade några människor som använder Funikularen varje dag och även teamet som sköter some-kontot på X (tidigare Twitter).

Läs arkivpärlan här.