Gäster som har något att säga, debatt och diskussion. Känslan av direktsändning. Det är vad Magnus Londen försöker skapa då Torgpodden gör come back.

Poddsändningar konkurrerar med radio och det tycker journalisten och författaren Magnus Londen är en utmaning.

Lyssna här: Torgpodden #28: Därför valde godistillverkaren Lahtis

– I radion kan du få höra allt möjligt, också sådant som du inte visste att är intressant. Det är många ämnen och röster på en kanal. I poddvärlden finns otroligt många alternativ men det kan ändå handla om enbart ett ämne, till exempel SUP-brädor.

I dag mycket populära SUP står för ”Stand Up Paddleboard” som påminner en surfbräda, men den seglar man inte med. Man paddlar, ofta stående. Krimpoddar är en annan stor genre.

Läs mera här: Processen för Fazer att välja och vraka blev intensiv och kampen mellan kommunerna var hård, men i somras kom beskedet: Lahtis hade kammat hem storpotten.

För många lyssnare är Magnus Londen bekant från Eftersnack, den direktsända fredagsdebatten på Yle Vega som sänts sedan 2005. Ämnet i det timslånga programmet varierar men de är många och alltid aktuella. Man kan leta upp programmet också på Arenan.

– Det konstiga är att jag inte ännu tröttnat på att göra Eftersnack, men jag måste medge att våren 2022 var kanske den svåraste säsongen. Rysslands invasion av Ukraina var och är så pass chockerande att det var svårt att hitta ord för alla känslor, och samtidigt hålla humöret uppe i direktsändningen.

Magnus Londen är även en flitig skribent. Kolumner och reportage har blivit böcker. En av de nyare, ”No Change”, handlar om konsulten Lefa och märkliga uppdrag i företagsvärlden.

Londen har varit med om flera böcker tidigare om Finland och Sverige. Den senaste boken handlar om hela Nordens turismhistoria berättad genom klassiska reseaffischer från Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island.

Utställningen ”Come To Norden” på Nordiska museet i Stockholm pågår åtminstone till den 6 november. På utställningen presenteras närmare 130 reseaffischer från alla fem nordiska länder från 1890-talet till 1960-talet.

– En av mina stora passioner är reseaffischer och resehistoria.

I höstens första Torgpodden diskuteras förhållandet mellan företag och kommuner. Gäster är Fazers koncernchef Christoph Vitzthum och stadsdirektören i Lahtis Pekka Timonen.

Torgpodden finns att ladda ned på plattformarna Spotify, Soundcloud och Apple Podcast. Du hittar programmet också här via Kommuntorgets nätsida. I arkivet finns samtliga 27 avsnitt som publicerats tidigare.

VEM OCH VAD

  • Namn: Magnus Londen, författare och journalist.
  • Modersmål: svenska. Född 1968, Helsingfors.
  • Familj: gift, tre barn.
  • Aktuell med: Studiovärd i Torgpodden, en poddsändning om vardagen i Finlands kommuner.