Tarja Rinne, (SFP) fullmäktigeordförande i Pargas, är överraskad över försämringen i jämställdheten när det kommer till fördelningen av kommunernas topposter i Svenskfinland, eftersom utvecklingen på nationell nivå gått mot det bättre sedan kommunalvalet 2017.

I Pargas är fördelningen mellan kommunens topposter dock i balans, Rinne är fullmäktigeordförande och Mikael Holmberg är styrelseordförande.

– Jag är stolt över oss i Pargas. Könsfördelningen är ingrodd i hur vi tänker. Gällde det vilken arbetsgrupp som helst, så brukar vi hålla könsbalansen i åtanke, säger Rinne.

Hon hoppas dock att det faktum att hon är kvinna inte spelade någon större roll då hon själv blev vald till ordförande.

– Vi strävar efter jämställdhet i mån av möjlighet. När det gäller topposterna måste man se på helheten, det är flera faktorer som spelar in. Om vi tar Mikael Holmberg som exempel. Han hade ett starkt röstetal och hade också tidigare varit ordförande, så då var det ett ganska klart fall.

–  När jag sedan fick nomineringen var det många som tyckte det var bra att åter få en kvinna på posten.

Rinne berättar att Pargas har en bra tradition gällande könsfördelningen. Efter kommunalvalet 2008 hade Pargas flera kvinnor på de ledande posterna samtidigt. Barbara Heinonen var fullmäktigeorförande  samtidigt som Sandra Bergqvist var styrelseordförande.

Sandra Bergqvist hann vara fullmäktigeordförande på ett möte innan hon flyttade från orten 2013 och efter det kom Andreas von Bergmann. Bergqvist skulle ha varit den tredje kvinnliga fullmäktigeordföranden i rad, berättar Rinne stolt.

– Vi har duktiga kvinnor som vågar ta plats och ansvar. Jag tycker vi kvinnor ofta kan vara lite anspråkslösa. Jag tror vi i Pargas har haft en kultur av duktiga kvinnor som hörs och har stått jämställda med männen.

En sak som står kvar på listan är en kvinnlig kommundirektör i Pargas, säger Rinne med glimten i ögat.

Hur kommer Pargas att fira kvinnodagen?

– Vi har ingenting officiellt från stadens sida, men det ordnas en kärringkväll! Det är ett initiativ av våra företagare i centrum. Den firas redan på torsdagskvällen. Butikerna håller längre öppet och det är hålligång.

Hur jobbar du som förtroendevald för jämställdheten i kommunen?

– Jag har det så inpräntat i mitt huvud att vi alla är jämställda, så jag tänker inte så hemskt mycket på det. För mig spelar inte kön på det viset någon roll. Vi har duktiga män och duktiga kvinnor som förtroendevalda. För mig är det självklart att vi kollar att det blir balans när vi väljer arbetsgrupper och så vidare, även när det inte är lagstadgat.

Rinne fungerade som ordförande för SFP:s lokala kvinnoorganisation i nio år.

– Personligen vill jag gärna se att kvinnor modigare tar plats och litar på sig själva. Det är inte frågan om att männen inte skulle förstå det, utan det är kvinnorna som ska våga hävda sig.

Hon nämner att många tvivlar på sig själva och funderar om de hinner och klarar av tunga uppdrag då de har små barn till exempel.

– Det är lika mycket frågan om karlarnas barn! säger hon med ett skratt.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *