Anders Adlercreutz är ny Sfp-ordförande. Bild: Kommuntorget

Siktet är inställt på nästa år – då är det kommunalval och välfärdsområdesval i Finland. Förberedelserna gbörjar genast. ”Det jobbet börjar nu”. säger SFP:s nya ordförande Anders Adlercreutz.

Europa- och ägarstyrningsminister och tredje periodens riksdagsledamot Anders Adlercreutz valdes på söndagen till ny partiordförande för Svenska folkpartiet. Valet skedde på partidagen i Helsingfors. Han fick 183 röster mot 84 för motkandidaten Otto Andersson. Den tredje kandidaten Henrik Wickström valde att hoppa av på lördagen.

– Nu finns en beställning på SFP:s politik. Då andra partier åker ut mot kanterna är vår spelplan är öppen. För att vi också i fortsättningen ska kunna stå upp för allt det som är viktigt för oss – ett öppet, tolerant samhälle och ett tvåspråkigt Finland – behöver vi ett starkt mandat av våra väljare och det ska vi ta sikte på. Nästa år har vi ett kommunalval och ett välfärdsområdesval och det jobbet börjar nu, säger Adlercreutz.

På Samlingspartiets möte i Tammerfors utsågs statsminister Petteri Orpo till partiordförande – också det var väntat. Orpo har lett Samlingspartiet sedan 2016.

— Det är en ära att få leda Samlingspartiet. Det är ett äventyr: Ledarskap i val men framförallt mellan valen, säger Petteri Orpo.

Statsminister Petteri Orpo fortsätter som Samlingspartiets ordförande. Bild: Samlingspartiet.

Större än en enskild människa. Så beskriver Antti Kaikkonen uppdraget som Centerledare. Valet skedde på partidagen i Jyväskylä.

– Det här är ett ansvarsfullt jobb men inte utan skojiga stunder. Det finns överraskningar och ibland misslyckanden. Fritidsproblem kommer jag inte att ha, säger Kaikkonen.

Antti Kaikkonen är ny ledare i Centern. Bild: Centern.

Läs också, Svenska Yle 16.6.2024: ”SFP ska inte bygga sin politik på hotbilder” – Anders Adlercreutz om splittringen, regeringen och stödet