Ledarskap tål att diskuteras. Den här hösten känns det som om ledarskap har ventilerats mer än förr. Kurstorget har gått in för en gedigen svenskspråkig ledarskapsutbildning i likhet med många andra organisationer. Men även samhällsdebatten överlag känns lite annorlunda. Vi verkar ha nått en mognare inställning till ledarskap. Nu talar till och med partiledare öppet om depression, ensamhet och om att orka.

Jag hade möjligheten att häromdagen delta i Ledarskapsakademins seminarium med professorn i ledarskap, Alf Rehn, som inspiratör. Ledarskapsakademin är ett nätverk för unga ledare i början av sin karriär och lite äldre ambassadörer, som jag, som redan har varit med ett tag.

Nu talar till och med partiledare öppet om depression, ensamhet och om att orka.

Det som diskuterades var mänskligt ledarskap. En ledare är som bäst då hen hittar sin egen väg. En bra ledare är ärlig gentemot sig själv. Det går inte att kopiera andras ledarskap. Hur intressant bestsellern om Steven Jobs eller Matti Alahuhta än är, måste var och en skapa sin egen väg att leda.

Exemplen på bra ledare handlar ofta om vita medelålders män som leder stora börsbolag och som skapat en förmögenhet. Goda exempel på ledarskap finns också annanstans, vi borde bara lära oss att upptäcka dem. Ta en titt på läraren som får dina barn att lära sig nytt eller på daghemmets snälla städare som erbjuder en varm famn.

Ett framgångsrikt ledarskap kan också handla om hur vi organiserar vårt arbete. I en aktuell studie har Google undersökt vilka nyckelfaktorer som behövs för att skapa framgångsrika team. Resultatet av undersökningen är intressant, men egentligen inte förvånande. Ett vinnande team känns igen på att alla bidrar och ingen dominerar. I teamet  finns en trygghet, en tillit, som inger respekt och som gör att alla medlemmar känner sig starka och trygga.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *