Flyktingarna och de asylsökande befinner sig i ett Ingenmansland, mellan två eller flere kulturer. Det ”gamla livet” fosterjorden, och eventuellt tillfälliga parkeringar i flyktingförläggningar, innan de landar någonstans. Eller avvisas, som ofta sker. Det nya mottagarlandet är en ny kultur. Och ofta blir personen hängande mellan de olika skedena. Skall identifikationen ske med arvet, det gamla, eller assimileras i det nya? Det är ett svårt val och frustrerande för i de etniska/religiösa/politiska konflikterna går hatet, våldet och hämnden hela tiden vidare.

Det är som svansen viftade på hunden för att våldets tröghet inte går att hejda. Eller så finns det för många intressen som vill hålla igång kriget, för pengarnas skull? För oljan? För den förväntade politiska balansen? För inflytande och makt?

När avgående president Obama startade sin avskedsturné i Europa i Aten tackade han den grekiska staten för att landet tagit emot en miljon flyktingar och asylsökande. På Akropolis kullar, demokratins födelseplats, som han besökte får du perspektiv.

– Perspektiv på hur viktigt det är att det finns en statsmakt som består av folket och styrs av medborgarna för folket. Att människorna oberoende av nation besluter viket slags land de lever i och vilka ideal som gäller.

Vackert så.

Men fattiga Grekland har stora svårigheter att administrera flyktingströmmen. EU blir mer och mer bekymrat över tryggheten i flyktinglägren. För närvarande finns 62 000 registrerade flyktingar i Grekland och bakom den siffran finns ett mörkertal. Hur många oregistrerade?

På Chios bröt den 16/17 november ut våldsamma kravaller i hotspotlägret Souda, ursprungligen planerat för 1 100 personer. Nu bebott av 4 211. Uppgifterna går isär. En del hävdar att flyktingarna  startade upploppet genom att skjuta raketer och kasta stenar. Andra att högerextremisterna ca 60 personer, stängde av lägrets utgångar och kastade fyrverkeripjäser, stenar och flaskor i lägret. Stora delar av Souda blev förstört. Myndigheterna i Aten lovar att upprätta ett läger till på Chios.

 Men faktum kvartstår att de Egeiska öarna har ca 16 000 registrerade flyktingar. Med Lesvos 6 124, Chios 4 211, Samos 2 760, Kos (min ö) 1 990 och 870 på Leros.

En del av dem är barn, gravida kvinnor, gamla, sjuka och i största allmänhet hjälplösa!

När kravallpolisen på Chios använde tårgas för att lugna lägret var skuldfrågan outredd. Men för flyktingarna måste det ha känts som en återgång till kriget och våldet i Aleppo eller Afghanistan.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *