Sexton kommuner är för många på lilla Åland. I större enheter kan man samordna mer och bli mer specialiserad. Det är en åsikt som förs fram i kafferummet på omsorgsboendet Rosengård i Finström. På kaféet i kommunens största butik funderar några över nyttan med ett samgående. Blir något bättre?

Godby är centralorten i Finström, en av Ålands större landsbygdskommuner. På daghemmet med 75 barn och nästan 20 anställda är få villiga att ventilera sina åsikter om kommunreformen.

– Det finns för- och nackdelar med allt, men 16 kommuner känns för mycket. När Finström, Geta och Sund diskuterade ett samgående insåg vi till exempel att det fanns löneskillnader mellan kommunerna för samma jobb. Det känns inte rättvist, säger en dam innan hon hastar vidare.

Charmigt med många kommuner

På omsorgsboendet och servicehuset Rosengård sitter sex anställda i kafferummet. De är bosatta i lika många kommuner.

– Det är charmigt med Ålands alla kommuner och bra som det är, säger en av dem.

– Jag är för en sammanslagning. Ta vår sektor till exempel. Nu har alla kommuner egna äldreboenden.

Om fler kommuner gick ihop kunde man samordna mer och bli mer specialiserade. Ett äldreboende kunde bli mer inriktat på demens, ett annat på psykisk ohälsa, ett tredje på något annat, säger en annan.

– Den äldre generation har svårare att acceptera en sammanslagning. De yngre är mer positiva, säger en i gruppen.

Åsa Holmén, Jana Andersson, Pamela Wickström, Ida Mansén, Desirée Land och Karin Wahlquist längst till höger arbetar tillsammans i Finström inom äldreomsorgen men bor i fem olika kommuner. Foto: Kjell Söderlund

Samtalet flyter vidare. Det är viktigt, anses det, att en sammanslagning leder till att den kommunala servicen blir bättre, inte att enheter stängs eller att resurser minskas. Någon oro över att servicen centraliseras till en större ort verkar inte finnas.

– Om man stänger fungerande enheter måste en stor enhet byggas någonstans. Det kostar för mycket. Kommunkanslier kan förstås läggas ner men hur ofta far man till dem? Det blir mer rättvist med större kommuner, är en annan åsikt som förs fram. I dag kan lagar och förordningar tolkas olika i kommunerna.

”Det är bra som det är”

På ett kafé i kommunens största dagligvaruaffär sitter Håkan Jansson från Saltvik och Sören Karlsson från Finström.

– Jag har inte fått fördelarna med en sammanslagning tydligt förklarade för mig. Jag har inte tagit ställning men är mer emot än för i nuläget. Jag tycker att det är bra som det är, säger Karlsson.

– En sammanslagning ska inte ske med tvång, därför tror jag att det blir pannkaka av hela den här reformen. Jag anser att man kunde gå in för ett system där en liten kommun kan begära att få gå ihop med en större och då får den större inte säga nej. Sedan kan man rationalisera i kommunerna och bland annat minska antalet nämnder.

Reformen är enligt dem ingen större samtalsfråga vid de dagliga kaffestunderna.

– Nej, vi pratar betydligt mer fotboll och hästsport, säger Jansson.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *