Liberalerna närmar sig regeringsförhandlingarna med ett öppet sinne men det stora ansvaret ligger på Centern, säger Katrin Sjögren.

Lantrådet Katrin Sjögrens måndag har präglats av söndagens lagtings- och kommunalval på Åland. Sjögren är Liberalernas partiordförande och lantråd för den utgående regeringen, en regering som förlorade stort mot oppositionen, och speciellt Centern.

– Det finns löpande uppgifter för expeditionsregeringen att ta hand om men visst har det varit diskussioner om valresultatet.

Sjögren bedömer valreultatet för Liberalerna som helt okej. I slutändan tappade man ett mandat, även om det var nära att man skulle ha hållit det sjunde. Sjögrens analys är att det är regeringsuppdraget som fått konsekvenser.

Betyder det ändå att det funnits stöd för er politik, givet att ni tappade bara ett mandat?

– Både ja och nej. Vi har haft stora projekt på gång, gällande infrastruktur och kommunsammanslagningar, som stött på motstånd.

Centern har sagt att partiet tänker fälla kommunreformen. Kan Liberalerna sitta i en regering som river upp det ni åstadkommit?

– Min bedömning är att oavsett vem som sitter i regeringen så försvinner inte problemen eller utmaningarna. Vi har små kommuner med ekonomiska bekymmer och utvecklingsarbetet måste fortsätta.

Menar du att Centerns löften om att riva upp lagen om kommunsammanslagningar kommer att stöta mot dessa realiteter?

– Vi får se. Vi har fått bud om att Centern vill prata med alla partier. Vi närmar oss samtalen med ett öppet sinne men ansvaret ligger på regeringsbildaren.