Stadsfullmäktige i Borgå valde på onsdagen Jani Pitkäniemi till stadsdirektör. Foto: Borgå stad.

Från Finansministeriets kommun- och regionförvaltningsavdelning till stadshuset i Borgå. Jani Pitkäniemi har ny arbetsväg.

Valet av stadsdirektör skedde vid halv åtta tiden på onsdag kväll utan dramatik. Borgåfullmäktige valde Jani Pitkäniemi på förslag av stadsstyrelsen och efter intervjuer och konsultbedömningar.

Pitkäniemi fick 38 röster av 50. Robert Nyman fick 9 och Henrik Rainio 2. En röst var blank.

Ekonomie magister Pitkäniemi har i snart sex år jobbat som avdelningschef för kommun- och regionförvaltningen vid Finansministeriet.

Det var just Pitkäniemis specialkunskap i finansiella frågor som vägde tungt i valet av honom framför den andra toppkandidaten, kommundirektören i Ingå Robert Nyman, skriver Svenska Yle, vilket bekräftas i pressmeddelandet som Borgå stad publicerat:

Jani Pitkäniemis merit ansågs vara hans långa arbetserfarenhet med kommunsektorn och särskilt den kommunala ekonomin. Dessutom ansågs det att Pitkäniemi genom sitt nuvarande arbete förstår väl stadsorganisationernas framtidsutsikter och roll som del av samhället. Till Pitkäniemis meriter räknades också hans breda nätverk i intressentgrupper på statlig nivå som ur stadens perspektiv är rätta.

– Jag tackar varmt för det stöd och förtroende som jag har fått. Det är en stor ära att få leda ”drömmarnas hemstad”, dess kunniga personal och i bredare omfång utvecklingen av stadssamhällets välfärd och livskraft. Borgå har på många sätt goda utgångspunkter men de kommande åren är inte lätta här heller. Att framgången säkerställs förutsätter aktivitet och rätt tajming både när det gäller att greppa möjligheter och göra svåra val. Jag tror starkt på kraften som gemensam handling, social gemenskap och långsiktigt arbete har, säger Pitkäniemi.

– Jag är glad över att Jani Pitkäniemi åtnjuter ett stort förtroende, detta är ett bra läge att inleda samarbete för fantastiska Borgå stad. Jag ser fram emot att jag och stadsfullmäktige kan ha ett bra och intensivt samarbete med den nya stadsdirektören, säger stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander.

Borgås nyvalda stadsdirektör bor i Borgå. Hans familj är tvåspråkig. Jani Pitkäniemi har berättat att hans hobbyer är friluftsliv, sport och musik.

Kommuntorget 14.9.2023: Jukka-Pekka Ujula ny kanslichef i Helsingfors

Läs också Finansministeriets pressmeddelande 31.3.2022, Jani Pitkäniemi fortsätter som chef för kommun- och regionförvaltningsavdelningen

Stadshuset i Borgå. Foto: Borgå stad.