Enhetschef, prorektor Tomas Björkroth listar allt som ska göras i det nuvarande jobbet innan jobbstarten i Lovisa. Bild: Privat och Lovisa stad.

Lovisafullmäktige valde Tomas Björkroth till stadsdirektör med över hälften av rösterna redan i första omgången. – Visst känns det som att jag har ett förtroende från första början. Det känns bra.

Du är fullmäktigeledamot i Pargas och stadsfullmäktigeordförande där sedan september 2023. Vad gjorde att du sökte tjänsten i Lovisa? 

– Det fanns många olika orsaker. För det första är jag intresserad av själva arbetet, eftersom jag redan länge har jobbat som personalledare och haft ett intresse för det kommunala utvecklingsarbetet. För det andra tycker jag att själva staden Lovisa är fin och jag upplever att jag har något att ge som kan bidra till stadens utveckling. 

Är det av betydelse att fullmäktige valde dig med över hälften av rösterna (21 röster) redan i första omgången?

– Visst känns det som att jag har ett förtroende från första början och ett ganska brett understöd i Lovisa. Det är klart att det känns bra.  

Du går från Pargas med cirka 14 991 invånare till Lovisa med 14 568. Vad tror du blir annorlunda i Lovisa?

– Det som kanske är annorlunda är Pargas historia som en bruksort, vilket Lovisa inte är på samma sätt. Men jag drar mig för att i det här skedet definiera hurudant Lovisa är. Jag vill åka till Lovisa med ett väldigt öppet sinne och se hur det verkligen är där. Det jag hittills sett är att det finns väldigt olika saker i Lovisa. Nu inför sommarsäsongen lade jag till exempel märke till de olika karaktärerna simstränderna har; den stora stranden som är centralt belägen med massor av service och människor, och den lilla jag stannade vid i Pernå som låg avsides och lugnt.  

Vem är du och varifrån kommer du?

– Jag är född i Pargas men familjen flyttade till Eura när jag var två år gammal. Studenten tog jag vid Björneborgs Svenska Samskola, där jag gått i skola och bott på internat sedan årskurs 5. Då förstod jag inte riktigt hur viktig skolan var för hela den svenska biten i Björneborg men senare har jag lärt mig uppskatta de svenska språköarna i helt finska miljöer.  

– Studerade gjorde jag vid Åbo Akademi, min inriktning var miljöbiologi. Efter att ha blivit utexaminerad som filosofie magister bodde jag länge i Åbo, där träffade jag också min fru som är från Joensuu och bildade familj.

– Jag jobbade först i Pargas och Nagu bland annat på Skärgårdshavets naturskola. Senare jobbade jag för Åbo stads turismavdelning med framför allt marknadsföring av Åbo, skärgården och Egentliga Finland i Skandinavien och hade hand om en del turismprojekt. 

– År 2001 grundade jag ett eget företag och jobbade med att skriva projektplaner och finansieringsansökningar främst inom besöksnäringen, t ex Scandinavian Islands hörde till de projekt företaget var med om att etablera. Nästa skede i min arbetskarriär var de tio åren jag arbetade som företagare och företagarsutvecklare, bland annat som underlevantör till TE-centralen.

– För cirka 20 år sedan flyttade vi till Pargas och år 2011 började jag jobba på Axxell, där jag nu verkar som prorektor och är enhetschef för två enheter: naturbruksenheten Brusaby på Kimitoön och trädgårds- och hantverksutbildningen på Överby. I augusti slutar jag på Axxell.

Hittills har du arbetat kommunalt som förtroendevald. Nu ska du jobba som tjänsteman. Hur tror du det ska gå?

– Det är en styrka att ha sett kommunens arbete som förtroendevald. Kopplingen mellan förtroendevalda och tjänstemän är avgörande och gränssnittet svårt att greppa om man inte har upplevt det. En oerhört viktig sak är att förstå vem som ska göra vad; jag kommer visserligen att vara högsta tjänsteman men det är de förtroendevalda som bestämmer vad som ska göras.

Har du några frågor som ligger dig särskilt varmt om hjärtat?

– Jag är gärna med och förverkligar den gröna omställningen – både i den egna organisationen och staden som en aktör både för nya företag och för redan etablerad verksamhet.

Hur påverkar stadens tvåspråkiga karaktär, med 55 procent finskspråkiga och 41 procent svenskspråkiga stadens utveckling? 

– Den är en verklig styrka inom flera områden såsom utbildning, utveckling och samarbete. Pargas är ju väldigt tvåspråkigt och vi får riktigt bra service på två språk i alla sammanhang. Nu vet jag inte tillräckligt mycket om situationen i Lovisa för att kunna säga annat än att det är viktigt att allt fungerar på två språk, åtminstone inom det kommunala. 

Hurdan är din finska?

– Jag är fullständigt tvåspråkig och använder finska ”äidinkielen veroisesti”, som det heter (red.anm. på modersmålsnivå). Vi är en helt tvåspråkig familj, jag talar finska med min fru och svenska med barnen.


Det här är Tomas Björkroth

Familj: Fru Sari som är psykolog, docent och lektor vid Åbo Universitet, tre vuxna barn och taxen Ingmar.

Utbildning: Filosofie magister (miljöbiologi, ÅA), en del fortbildning inom ledarskap och administration, behörig yrkeslärare, teamwork-instruktör.

Hobbyer: Golf, jakt, att skriva och fotografera.

Otippat: Har sprungit en maraton på under 4 timmar (3 timmar 59 minuter).

Gillar: Livliga debatter.

Ogillar: Orättvisa.

Favoritmat: Favoriten beror på ”humöret” men god mat överlag.