Misstroende mot stadsstyrelsen i Lovisa. Skärmdump: Kommuntorget

Samlingspartisten Mia Heijnsbroek-​Wirén vill enligt lokaltidningen Loviisan Sanomat avsätta hela stadsstyrelsen – det samma vecka som Lovisafullmäktige valt ny stadsdirektör.

Ett knappt år efter en framgånsgrik bostadsmässa och prinsessabesök ökar turbulensen i den östnyländska stadens förvaltning. Nu skriver Loviisan Sanomat en förtroendevald som tröttnat på de administrativa fnurrorna kräver att fullmäktige avsätter stadsstyrelsen.

Loviisan Sanomat 7.6.2024: Mia Heijnsbroek-​Wirén haluaa erottaa kaupunginhallituksen – ”Ei nauti enää valtuuston luottamusta” och Borgåbladet 7.6.2024: Misstroende för stadsstyrelsen i Lovisa

Orsaken, säger hon i intervjun, är ett kraftigt minskat förtroende och administrativa kortslut.

Borgåbladet rapporterar att den orsak som anges handlar om att ”konfidentiella dokument läckt både till utomstående och till pressen och en misstanke om att en medlem i stadsstyrelsen är jävig. Dokumenten som läckt handlar om bråket inom Lovisa stad.”

Mia Heijnsbroek-​Wirén är den första att skriva på förslaget. Stadsfullmäktige väntas diskutera kravet den 12 juni.

Läs också Kommuntorget 6.6.2024: Nya stadsdirektören Tomas Björkroth: Det är en styrka att ha sett kommunens arbete som förtroendevald