En kort tid till i Borgå, sedan finns jobbet i Helsingfors. Foto: Helsingfors stad, Sakari Röykkö

Vem tar över i Borgå? Stadsdirektören Jukka-Pekka Ujula har fått nytt jobb i Helsingfors. Kanslichefen har en central roll i ledningen av hela staden tillsammans med den övriga ledningsgruppen.

Ekonomie och politices magister Jukka-Pekka Ujula valdes på onsdagen till tjänsten som Helsingfors kanslichef för en bestämd tid på sju år.

Spekulationerna om vem som tar över efter Ujula i Borgå är i gång. HBL skriver att namn som nämns i spekulationerna är Mikaela NylanderJan D. Oker-Blom (även kallad Didde) och Fredrick von Scoultz (som går under smeknamnet Dudde).

Nylander är undervisningsminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) statssekreterare. 

Jan D. Oker-Blom är stadsdirektör i Lovisa och en av två toppkandidaterna för jobbet som direktör i Nylands förbund. Tuija Telén valdes.

Fredrick Von Schoultz är biträdande stadsdirektör i Borgå.

Läs mera: Han blir ny chef med hög lön i Helsingfors – tar ”Didde” eller ”Dudde” över i Borgå?

Kanslichefen är Helsingfors stads högsta tjänsteinnehavare, som leder stadens centralförvaltning och är chef för stadskansliet, som lyder under stadsstyrelsen

Ujula har arbetat inom den kommunala sektorn under nästan hela sin karriär. Han har gedigen erfarenhet och har visat god förmåga att leda en stor offentlig organisation strategiskt och operativt. Tack vare sina tidigare uppdrag är han insatt såväl i rollerna som föredragande i stadsstyrelsen och chef för sektorcheferna som i samarbetet med de förtroendevalda.

Ujula har även lett flera viktiga förändringsprocesser, och tack vare sin långa erfarenhet av ledarskap inom stadsorganisationer har han medverkat i en mångfald av lokala, nationella och internationella nätverk som främjar stadspolitik och livskraft.

Den nuvarande kanslichefen Sami Sarvilinnas tjänsteperiod går ut den 14 oktober. Man avtalar separat om när Ujula inleder sin tjänst.

Jan D. Oker-Blom besöker Kommunmarknaden på torsdag eftermiddag. Han intervjuas klockan 13.30-14 på Kommuntorgets och Kuntalehtis gemensamma scen. Ämnet är bostadsmässan, kungligt besök i Lovisa och förmodligen avhandlas även arbetsrelaterade frågor. Kom och lyssna!