Det är så många frågor nu. Har nya regeringen ens förutsättningar att lyckas? Kanske den har. Hoppas den gör. (Foto: Statsrådet, Fanni Uusitalo)

Nationsrekord, det är vad det är. I regeringens program ”utreds”, det ”granskas” och ”tas reda på” över 200 gånger.

Det är en skrämmande tanke, för en tjock lunta är det, på 1950-talet bestod regeringen Kekkonens program av en enda aafyra och den med högsta prioritet på Sovjetrelationerna, nu är det några hundra sidor läsning som Petteri Orpos arbetsgrupper framkallat. Det är så mycket och tydligen så spännande att ljudbok föreslagits – med M.A. Numminen som Rösten.

HBL utreder: 247 gånger – nya regeringen slår rekord i att ”utreda”, ”se över” och ”granska”

Men kanske vore det faktiskt något?

Jag kan nästan höra detta.

Mauri Antero Numminen & regeringsprogrammet, som ljudbok hos vad de nu heter alla de där strömningstjänsterna.

Det som skrämmer mer än alla hot om nya utredningar och pappersmängden är inskrivningarna om flyktingar och folk som kommer till Finland för att jobba.

Har du flyttat hit och blir av med jobbet så måste du ha ett nytt inom tre månader. Annars åker du ut så det sjunger om det.

Då är det ändå något lättare att förstå hur vapenanslagen ökar samtidigt som Finland skär i biståndet.

Och så var det ett himla liv om den där ena sjukkarensdagen.

Momsen ska skärpas och arvsskatten revideras för bensinpriset – bensinpriset – får i alla fall inte gå upp. Strejka ska man helst inte alls.

Svenska folkpartiet skulle inte gå med i en regering som gör Sannfinländsk politik, men här är vi nu. Och det kan vara likaså bra. Gör jobbet först. Sedan ser vi.

Samma gäller Sannfinländarna – nu har de ett regeringsansvar och förväntas inte bara stå sina kast utan också motivera dem med kloka och försonliga ord. Gäller även Samlingspartiet och Kristdemokraterna. Det är så man gör i regeringen.

Den förra regeringen satt rekordmånga dagar (näst flest) och mötte utmaningar som pandemin, Rysslands anfallskrig mot Ukraina och ett Natomedlemskap. Det är svårt att se en liknande cirkus smyga in i staden, men den kommer inte alltid med ett högljutt marschband i bräschen, ju.

Det kommer vara uppförsbacke och så nedförsbacke. (Foto: Riksdagen, Hanne Salonen)

Så det är mycket som kan gå åt helskotta. I riksdagen kommer oppositionen att skälla och dela ut utropstecken. Ska bli intressant att se om kritiken är sakligare än den förra oppositionens, som alltså nu är i regeringen. Men det är trots allt ord, bara. Handling är det som gäller. Och tålamod. Kanske.

Glad midsommar!

Sådan är den nya regeringen – läs mera, klicka här.