Förebilder har stor betydelse, både för de unga och de inte längre så unga. (Fotot: Pixabay)

Ministerjobbet var ingen självklarhet. Det är på alla sätt bättre att uppmuntra barn och unga att röra på sig och över lag må bra än att vårda vuxna som lider av återkommande och långvarigt stillasittande, det vet alla. Men skulle någon i nya regeringen få ansvar för de här frågorna?

Sådan är den nya regeringen – se alla namnen här

Idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist behandlar ärenden som hör till ungdoms- och idrottspolitiska avdelningen, inklusive ärenden som gäller studiestöd. (Foto: Riksdagen)

– För mig var det en överraskning, säger Sandra Bergqvist om dagen då hon fick frågan och i praktiken också behövde bestämma sig för att ta emot jobbet som idrotts- och ungdomsminister i regeringen Orpo.

Många som byter jobb drabbas av känslan av att kanske inte räcka till. Äkta farhågor blandas med humor.

– Nog undrade jag hur det ska gå. Tänkte att jag inte kan vara den genom tiderna sämsta ministern i det här landet!

Minister Bergqvist backas upp av erfarna medarbetare som exempelvis ser till att hon är på rätt plats i rätt tid när kalenderanteckningarna hopar sig och att mängden av viktiga dokument har rätt form. Och så vidare. Viktigast är att Bergqvist kan påverka omständigheter som hon själv kan och begriper sig på.

Barn och ungdomars välmående är något som Sandra Bergqvist talat om länge.

– Att röra på sig och må bra är något som jag tänkt på särskilt mycket under corona-åren. Jag märkte hur jag själv påverkades.

Artikeln fortsätter under personporträttet och bilden:

Sådan är hon

Sandra Bergqvist är född 1980, politices magister och lantbruksföretagare i Nagu. Hon har också grundutbildning inom familjedagvård och äldreomsorg. Hon har varit ordförande för Pargas stadsstyrelse och stadsfullmäktige samt medlem i Kulturfondens styrelse. Hon har arbetat vid Kommunförbundet, undervisnings- och kulturministeriet, Folktinget och Åbo Akademi.

Bergqvist är vice ordförande för SFP sedan 2017 och ordförande för Skärgårdsdelegationen. Hon är medlem i delegationen för Stiftelsen för Åbo Akademi och aktiv medlem i Kirjais byaförening.

På fritiden kopplar hon av genom att springa och röra sig i naturen. Hon är sambo och trebarnsmor.

Sandra Bergqvist har arbetat vid Finlands kommunförbund, som sakkunnig och teamledare för det svenska teamet 2013-2019.

Nya regeringen presenterades i början på juni i Ständerhuset i Helsingfors. (Foto: Statsrådet, Fanni Uusitalo.)

Ministerjobbet delas med Kristdemokraterna. KD tar över om två år.

– Jag har en kort tid på mig, men jag hoppas åtminstone kunna sätta i gång programmet ”Mer motion i Finland”, som i sin tur ingår i regeringsprogrammet.

Artikeln fortsätter efter länken nedan:

Målet är att få alla åldersgrupper att motionera mer. Det ska ske genom ett förvaltningsövergripande program för en fysiskt aktiv livsstil samt funktionsförmåga.

I praktiken betyder det bland annat att kommuner uppmuntras att bygga ut motionsplatser. Det kostar pengar, förstås.

Därför heter det i regeringsprogrammet att ”möjligheterna att stödja motion och idrott med hjälp av beskattning utreds och utvärderas” och ”mervärdesskattebehandlingen av aktörerna inom idrottsbranschen förtydligas så att den sporrar till rörlighet.”

– Det handlar om att förverkliga vardagsmotion och rörelse. Att vi börjar inse vikten av att röra på sig. Det är en livsstil. Promenerar vi till mataffären 500 meter eller kör vi bil? Hissen eller trapporna?

(Bild: UKK-Institutet)

Vems är ansvaret? Är det staten som ska ge de goda råden?

– Individens ansvar är stort … det är ju ingen som kommer hem till dig och drar dig upp ur soffan. Men oj, bara fler skulle inse hur mycket bättre man mår efteråt. Det är en av de största morötterna.

Sandra Bergqvist vet precis hur det är hemma. Mamma och pappa är ständigt på mobilen, skärmen blinkar och sociala medierna flimrar. Men ungarna ska hålla sig borta från nätet! Ut och lek i stället!

– Vi vuxna är en förebild för våra barn. Det spelar också roll hur vi pratar, jag menar att även om man själv inte är pigg på att motionera eller har möjlighet att göra det så kan man uppmuntra barnen att röra på sig.

Dessutom – läs mera om Finlandsmodellen: ”Aldrig tidigare har det gjorts en satsning på den här skalan!”

Välmående är ett brett begrepp, det är mycket annat än motion och idrott. Sandra Bergqvist understryker att tanken inte är att alla ska bli toppidrottare.

Inför riksdagsvalet sade hon i en paneldebatt som arrangerades av Finlands Scouter och Partioparlamentaarikot att barn och unge ”behöver ha åtminstone en hobby som de upplever betydelsefull, är en förebyggande åtgärd för att barn inte hamnar på fel spår i livet. Vi sätter mycket fokus på att hitta rätt utbildning för våra barn. Samma ska även gälla hobbyverksamheten. Oberoende hobby samlar man på sig värdefull kunskap och lär sig nyttiga sociala färdigheter. Den aktivitet man visat inom hobbyverksamheten ska också väga in då man till exempel söker studieplats eller jobb.”

De första veckorna med regeringen Orpo har varit turbulenta för samtliga inblandade, inklusive väljarna.

Då den här intervjun görs diskuterar riksdagen den Sannfinländska näringsministern Vilhelm Junnilas förtroende på grund av påstådda kopplingar till ytterhögern. Riksdagen röstade för förtroende för Junnilamen ingen i regeringspartiet SFP röstade för honom.

Riksdagen 28.6.2023. Näringsminister Vilhelm Junnila drar en lättnadens suck. (Foto: Riksdagen, Hanne Salonen)

Läs också essän: Möjligheterna att motionera är en tillgång – inte en utgiftspost

Sagt inför riksdagsvalet 2023

”I fyra år har jag haft förtroendet att få vara SFP i egentliga Finlands starka röst i riksdagen. Jag har målmedvetet jobbat för hela regionens bästa och det här har gett mig värdefull erfarenhet och kunskap om hur man bäst påverkar inom riksdag och regering. Jag har byggt upp många nätverk till andra partier, ministerier och inom riksdagen. De här nätverken är den bästa grunden för att verkligen också nå resultat.” Sandra Bergqvist fick 6771 röster. Källa: Yles valmaskin