Många kommuner varvar ned i juli. Ur invånarnas synvinkel kan en månad semesterstängt innebära att ansökningar och tillståndsärenden står stilla. Bild: KL-Kustannus arkiv

Bo Kaspers Orkesters slagdänga Semester från millennieskiftet känns mycket aktuell i dagarna. På senare år har Nykarleby stad, liksom flera andra kommuner i samma storleksklass, valt att stänga sina dörrar och vidarekoppla växeln under fyra veckor i juli.

Det här är ett sätt att koncentrera personalens semestrar, så att effektiviteten i olika funktioner kan bibehållas under årets övriga elva månader. Om semesterdagarna tas ut samtidigt, bromsas inte ärenden som är beroende av flera tjänsteinnehavare upp på samma sätt, som om hälften vore på semester när andra hälften jobbar. Det finns också positioner inom kommunen som har svårt att få ut sina semesterdagar under året och de kan nu med ro i sinnet ta ut sina veckor när allt är stängt.

Samtidigt finns det ärenden som måste hanteras under den sommarstängda perioden. Fakturor ska matas in i systemet, granskas och godkännas, inkommen post ska skötas enligt registraturregler, marköverlåtelser ska skickas till berörda parter. Jag vet, för jag gjorde det förra sommaren mellan mina nio hela semesterdagar som jag då som nyanställd hade jobbat ihop. I år har en annan lösning hittats, undertecknad har nu sex veckor semester i stöten.

Ur invånarnas synvinkel kan en månad semesterstängt innebära att ansökningar och tillståndsärenden står stilla. När informationen om den sommarstängda månaden gick ut på stadens sociala medier ifjol, fick inlägget en handfull missnöjda kommentarer av typen, ja annat var det förr. Då såg stadsdirektören och -sekreteraren till att skifta så att det fanns bemanning även under semestermånaden. I år har Nykarleby en ny stadsdirektör, Thomas Björk, som kommer att finnas tillgänglig även under julimånad.

Thomas Björk är stadsdirektör i Nykarleby.

För kommunikationen innebär semestern att inlägg på stadens sociala medier portioneras ut i en jämn frekvens. Stadsfullmäktige och -styrelsen har också sommarpaus, så det finns ju inte så mycket nytt att rapportera om när det gäller politiska beslut. I stället kan man schemalägga saker som kommer att hända. Som att Socklot by ställer till med ett hejdundrande 600-årsjubileum söndagen 7.7, med älgköttssoppa och egen festmust. Eller att regionens projekt för bekämpning av invasiva växtarter bjuder på en pedagogisk serie om hur husägare kan dra sitt strå till stacken. Eller att Jakobstadsregionens gemensamma rekryteringmässa Kom Hit! ordnas 24.7 i Campus Allegro i Jakobstad och väntar ett rekordbesökarantal. Nykarleby stad vill ha nya invånare och tar ett avbrott i semesterledigheten för att vara där och locka inflyttare.

Måndagen 29.7 startar fabriken igen. Då gäller det för alla att komma ihåg användarnamn och lösenord. Blomkrukan uppe till höger eller under dörrmattan med texten Välkommen funkar inte längre. Kolla andra skrivbordslådan uppifrån.