Bild: Unsplash, Kommuntorgets redaktion

Ministerier och stora städer har hela kommunikationsavdelningar vars uppgift är att planera, bearbeta och publicera information.

Tanken är att informationen är lättillgänglig, vältajmad och att den når den tänkta målgruppen – ibland fler.

Det är ofta planläggning, kungörelser, på nya poster och budgetnyheter. Pressmeddelanden laddas upp på nätet och skickas per mejl ibland direkt till invånare, oftast till företag, organisationer och medier.

Finansministeriets pressmeddelande fredagen den 17.11 klockan 18.11 måste vara snudd på världsrekord.

Jag minns ett faxmeddelande som skickades till Husis redaktion en fredag kväll och det kan nog ha varit ett större hjärnsläpp. Det handlade om byggandet av den förarlösa metron. Eller icke-byggandet. Vi känner alla till kaoset som följde och vilka pinsamheter och vansinnesnotor som drabbade Helsingfors och Esbo i flera års tid.

Läs mera om metrobygget: Ex-direktören om metroupphandlingen: Vi skulle vara hjältar

Finansministeriet vill att kommunerna betalar flera hundra miljoner euro utöver det som man tidigare kommit överens om, främst för att finansiera nya vårdområden. Det är en katastrof därför att kommuner och städer alldeles nyss, många faktiskt samma dag som finansministeriets pressmeddelande publicerades, slagit fast skattesatserna för nästa. Det är det lag på. Nu måste allt rivas upp. Undra på upprördheten.

Utredningar pågår. Hur drabbar tilläggsnotan kommuninvånarna? Eftersom räddningstjänsten knappast kan skäras i är det väl bildning och kultur som tvingas hosta fram stålarna. Det kan inte ha varit regeringen Orpos avsikt.

Som stadsbo och läsare är det mycket som jag undras över, men just nu kanske främst den där tajmingen: Fredag kväll klockan 18.11.

Då tammetusan ska pressmeddelandet ut.

Kritiken från kommunerna är omfattande och den gäller framförallt innehållet men också publiceringstidpunkten. Förvaltning kanske, men inte är den särskilt god.

På måndag efter kontorstid kommer ett nytt pressmeddelande (på finska kl 17.41). De krympande statsandelarnas minskning fördelas på flera år.

Men vem tar besluten om publicering, vilket är syftet?