Bästa SFP, Du behövs nu mer än någonsin förr. Du har kastats ut ur regeringens och maktens finrum till oppositionens kalla yttergård. Trots att Calle Haglund förde dig framåt i riksdagsvalet ville inte Juha Sipilä ta dig med. Många oroade sig, med all orsak för hur det ska gå när ingen i SSS*-regeringen bryr sig eller förstår sig på intressebevakningen av det svenska i Finland. De som oroade sig hade nog rätt, och regeringen som blev en SOS**-regering, har inte varit bättre på att lyssna. Det svenska har fortsatt att blöda. Anna-Maja Henriksson har varit bra och tuff och kämpat hårt t.ex. för det svenska språkets ställning i vårdreformen. Men det är svårt att få regeringen att förstå vad det innebär att vara en språklig minoritet.

Vi som jobbar med kommunsektorn har också gjort allt vi kan för att på ett konstruktivt sätt förbättra kommuninvånarnas möjligheter att leva sitt liv på svenska med beaktande av framtidens stora reformer. Vi tillsatte tillsammans med Folktinget svenska reformgruppen med Ulla-Maj Wideroos som ordförande. Reformgruppen har uppvaktat alla väsentliga beslutsfattare. Vi har skrivit brev och diskuterat med alla centrala beredare av de stora reformerna både formellt och informellt. Inte heller vi har fått gehör från SOS-regeringen.

Du ska i alla fall veta att finlandssvenskarna stöder dig. SFP är det parti som de flesta finlandssvenskar röstar på, omkring 70 procent av de svenskspråkiga ger sin röst till dig. Och just nu är den finlandssvenska befolkningen mer enig än på länge om sin framtid: vi vill inte bara födas och leva på svenska, vi vill också dö på vårt modersmål.

Låt den starka och breda enighet som just nu råder bland oss finlandssvenskar om det svenska i framtiden bli till en extra vacker ton när sången ”hur härligt sången klinga” sjungs på partidagen. Den sången får alltid våra hjärtan att klappa varmt och gott. Du SFP behövs fortfarande. Samla dina krafter.

Låt oppositionsåren bidra till ännu bättre nytänk. Det har vi redan sett prov på din framgång i kommunalvalet. Att tänka på ett nytt sätt är inte förbehållet bara de stora och de som har makt. Du har ännu alla möjligheter till ”come-back”.

* Sipilä, Stubb, Soini
** Sipilä, Orpo, Soini

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *