I dag har jag haft en inspirerande dag i en av våra skolor i Grankulla, Hagelstamska skolan. Jag har sett de här lärmiljöerna tidigare, men varje gång upptäcker jag något nytt.

IMG_2128

Byggnaden är gammal, men renoverad, väggar begränsar, men ger också en viss stämning som är mer hemtrevlig än monumental, som i så många nybyggda skolor.

Klassrummet för hälsokunskap är ett showroom där andra lärare kan testa undervisning i ett rum med olika funktioner i olika hörn: soffor, bordsgrupper, ståbord; eller ligg på golvet med modern heltäckningsmatta, om du vill det. Här har man satsat på behagligt ljus och skön akustik.

I inredningen samsas nytt och gammalt. Ett outnyttjat hörn under trappan har inretts med färggranna säckar. En stor aula har eleverna inrett. Här kan man sitta med sin egen device, jobba och lära sig eller chilla på rasten.

Stenrummet är en alldeles unik miljö, med en feeling som är så långt från pulpeter på rad man kan komma. En fin miljö för viktiga samtal och avkoppling.

Utanför lärarrummet och nära klassrummet för huslig ekonomi finns odlingslådor för örter och annat grönt. En härlig utomhuslärmiljö under vår och höst.

Man kan göra mycket också med en gammal byggnad. Och en arkitekt från Aalto bekräftade nyligen att elever har visat sig trivas t.o.m. bättre i sådana här nygamla miljöer än i nybyggda storslagna skolfastigheter.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *