Vänliga veckan är en tradition som kommer från Sverige. Det var faktiskt en trafikräknare som år 1946 berättade att han under sitt pass sett 12 människor som log, 15 som såg nöjda ut men hela 8 569 som såg ut att vara på väg till sin egen begravning.

Det här ledde till att publicisten Harry Lindquist instiftade den årligt återkommande Vänliga veckan med ledorden: vänlighet och artighet i trafiken, på arbetsplatsen och i familjen. Ursprungligen inföll veckan i november men efter ett femårigt uppehåll lanserades den på nytt i samband med Alla hjärtans dag den 14.2.2014.

I år är temat för Vänliga veckan ”Var vänlig mot någon som inte förväntar sig det”.

Här i Finland kom Alla hjärtans dag eller ”Vändagen” in i kalendern år 1987 och till skillnad från många andra länder där Valentindagen har romantiska kopplingar så är det främst vänskap och vänlighet som firas här. Vändagen uppmärksammas överallt i landet. På daghem och i skolor hittar lärare och elever på olika aktiviteter som går ut på att visa vänlighet, t ex hemliga vänner, vändagsbingo och lekar. Även på arbetsplatserna firas vändagen lite extra. Det gjorde vi också i Kommunernas hus på vändagen!

Vänliga personer har en optimistisk syn på sina medmänniskor och tror gott om andra.

Vändagen kan kritiseras för att vara kommersiell men att visa vänlighet behöver inte kosta något. Och en hjärtformad chokladask är så mycket mer än klirret i köpmannens kassa. Det är en gest som gör mig sedd och uppskattad. Och som värmer långt in i hjärteroten. På samma sätt som en komplimang från en klasskompis, ett kort från en barndomsvän, ett meddelande i telefonen eller ett mejl i e-posten.

Vad är då vänlighet?

Vänlighet är att vara trevlig och tillmötesgående i sociala situationer. Vänliga personer är oftast empatiska, hänsynsfulla, hjälpsamma och omtyckta. De har också en optimistisk syn på sina medmänniskor och tror gott om andra. Deras intresse för andra människor ger dem förmågan att samarbeta, hjälpa och lita på andra. I en konflikt har vänliga personer lättare att ge sig medan ’ovänliga personer’ har svårare för detta. För vänliga personer är det viktigare att behålla en bra relation än att ha förlorat en konflikt.

Ta en titt på din omgivning!

Familjen.

Arbetsplatsen.

Samhället.

Riksdagen.

Nato-diskussionerna.

Kriget i Ukraina.

Vad är det som behövs?

Vänlighet.