Jag har tillsammans med kolleger från vänorten Danderyd upplevt fyra fantastiska bibliotek i fyra städer under två dagar: Grankulla, Helsingfors/Böle, Esbo/Sello och Vanda/Dickursby. Boklån per capita varierar mellan ca 7-25 när vi räknar med Danderyds siffror. Men alla bibliotek har underbara idéer och tankar och jobbar med olika volymer och resurser. Så inspirerande! Vi har under de här två dagarna upplevt självbetjäningskoncept, personal som betjänar kunder mer än sköter logistik, elpianon och 3D-printrar till kundernas användning, bibliotek som är samlingsplatser för alla generationer, platser för unga att plugga på, platser där det händer eller är lugnt och skönt.

AAEAAQAAAAAAAAPoAAAAJGUwMmU0NWI0LTIxNTAtNGFlNC04NDg4LTlmZDViYWUzNzg3OA

Biblioteken har tillsammans med skolorna en så viktig mission att befrämja läsande i alla former för alla! Biblioteken har en stark ställning i Finland, vi läser och lånar mycket och det får vi vara glada över, för longitudinella studier visar att läsandet kan vara avgörande för att få ett fullgott och lyckligt liv. I Finland har vi starka traditioner kring läsandet. Vi har en skola som föräldrar har tillit till, läsandet har hög status, familjer prenumererar på dagstidningar mer än på annat håll, vi hör till världstoppen i läsning i Pisa och vi lånar mycket på biblioteken. Och som Helsingfors chefsbibliotekarie Tuula Haavisto sade i dag: i Kalevala strider man med ord! Det finns ändå ingen automatik i att finländare ska förbli goda läsare också i framtiden. Särskilt unga killars läskunskap har försämrats under de senaste åren, så till den grad att en femtedel löper risk för utslagning. Så viktig är läsning! Därför var det fint att se så många unga, både flickor och pojkar, som satt på de bibliotek vi besökte under de här dagarna.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *