Det som Utrikesministeriet inte lyckas med klarar kommunerna. När en stadsdirektör från Finland kommer till Kina öppnas dörrarna genast.  På helt annat sätt än om Finlands utrikesminister kommer.

Mikko Pötsönen (2)

– Vänortssamarbete är faktiskt jätte viktigt, säger Mikko Pötsönen, från utrikesministeriet. Eftersom Finland inte har något nätverk av hederskonsuler i Kina och detsamma gäller länderna kring Persiska viken, får städer, kommuner och regioner en betydande roll för exporten.

Jag pratar med Mikko på en nätverksträff för internationellt engagerade kommunmänniskor. Han jobbar för Team Finland och vill se nya tag. Han säger att det finns möjlighet till många nya öppningar. Kina har investerat ganska lite i Finland, men viljan och intresset finns. Små och medelstora lokala företag har en stor betydelse och man skall inte heller underskatta turismen och kulturens inverkan, liksom betydelsen av kinesiska studerande.

Ett bra exempel är Rovaniemi stad. Alla kineser vill träffa julgubben. Och nu funderar kineserna på att investera i större hotellkapacitet i Rovaniemi. Ett annat exempel är samarbetet mellan Esbo och Shanghai. Universitet, högskolor, studeranden och näringsliv har tillsammans med staden byggt upp ett förtroende som är unikt.

Vi diskuterar också korruption som gör att alla organisationer ruttnar inifrån. Kineserna, och många andra länder vill lära sig att hantera korruption. Kanske vi med vårt öppna samhälle har något att ge? Om inte annat så genom att visa upp ett gott exempel i våra internationella relationer.

– Sluta ge dyrbara gåvor och bjud inte in andra än dem som ni är intresserade av på riktigt, säger han.

Kristina Wikberg

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *