Medan kommunfältet väntar på hur många vårdområden landet ska delas in i pågår aktivitet här och där. Det ritas kartor, uppvaktas och lobbas, rädslan är stor att i nya, stora områden förlora sin service.

I Norra Karelens kommuner och Heinävesi väntar man inte. Kommunerna har gjort sin alldeles egna vårdreform. Man har beslutat bilda en ny samkommun för att producera vårdtjänster.

Samkommunen har fått ett folkligt namn: Siun Sote. Pilotprojektet för över alla kommuners bashälsovård, sociala tjänster, centralsjukhuset och specialvård för funktionsstörda under en och samma organisation.

Det handlar om 170 000 invånare och 6 000 arbetstagare som börjar jobba tillsammans 2017.

Antagligen kommer Siun Sote att ha en betydelse då områdesgränserna ritas upp – om regeringen kan enas, och om all komplicerad lagstiftning går enligt tidtabellen.

Kanske det är bättre att förekomma än att förekommas. Hur skulle det låta med till exempel ett tvåspråkigt Tiin Sote på Karlebydialekt!

Regeringen har lovat ge besked om antalet vårdområden (som i framtiden ska innehålla mycket mera än vård) inom oktober. Det betyder inkommande fredag.

Sannfinländarna krisar, SDP bankar på dörren. Alla partier räknar febrilt i hurdant område de skulle ha möjligast störst understöd. Eventuellt håller inte längre ordspråket: Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Borde hela landets kommuner starta sina pilotprojekt precis som man gjort i Karelen.

 

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *