Nu om någonsin behövs den tvärpolitiska, svenska Reformgruppen under ledning av förre riksdagsledamoten och ministern Ulla-Maj Wideroos. Nu gäller det att pröva vad grundlagen säger om svensktalandes rätt till service på sitt modersmål.

Uppdaterat 9.11. kl 15.30: Familje- och grundtrygghetsminister Juha Rehula (c) försökte dämpa oron på måndagens info. Det blir fråga om full service versus begränsad jour på sjukhusena.  Och detaljerna ska slipas under beredningen.

Om de kartor och beräkningar som länge funnits på tjänstemäns bord gäller ser det ändå dåligt ut för sjukhuset i Borgå, för Mellersta Österbotten, Österbotten och Vasaregionen. Bland andra Borgå,Vasa och Karleby verkar förlora sin status som fullständigt centralsjukhus och bli satelliter. Alla vägar skulle bära till Seinäjoki.

Nu, om någonsin, ser vi att planerna handlar om politisk makt. För centerpartiet passar det perfekt att Seinäjoki får en status som huvudsjukhus för tre landskap. Här är Centern stark, i Seinäjoki fullmäktige ser det ut såhär: Centern är den största fullmäktigegruppen med 18 ledamöter i fullmäktige och ordförandeposten. I Vasa är Centerns läge betydligt sämre: fyra ledamöter och en SFP-ordförande.

Protesterna haglar i bland annat Vasa, St Michel och Karleby. I en Yle-intervju säger  Karlebys ledande överläkare Sakari Telimaa att uppgifterna inte kan stämma. Han tror att samjouren fortsätter och att det handlar om att komma överens mellan områdena.

Också Borgå föreslås förlora sitt centralsjukhus med full service. Alla som åkt in på sjukhus i Helsingfors vet att tvåspråkigheten fungerar i teorin men sällan i praktiken.

Det finns alltså ett jobb att göra för Svenska Reformgruppen som är tvärpolitisk. Endast ramarna är spikade, nu gäller det att lobba och argumentera för bästa möjliga resultat för Svenskfinland.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *