Metropol, centralisering, städer har varit honnörsord i Finland i många år. Vi har inte ägnat värst mycket intresse åt landskapen. Till exempel i Österbotten sätts starka krafter på att föra fram stadsregionerna framom landskapet. Visst låter det coolare med the Vaasa Region och energiklustret än landskapet med sin halmkärve och springande minkar.

Nu får de som inte gillat den utvecklingen rätt. Regeringens reform skapar Landskapens Finland och månne inte Santeri Alkio gnuggar händerna av förtjusning där han sitter i den alltid lika bördiga sädesåkern ovan där. Centerns ideologiska lärofader vurmade för landsbygden vars intressen han ansåg att försummades på städernas bekostnad. Han var med och grundade  Maalaisliitto 1906, nuvarande Centerns föregångare. Nu visar Alkio säkert tummen upp för landskapsvurmen som sveper över landet.

Nu gäller det då att lära sig de nya termerna: Landskap, landskapsfullmäktige, landskapsstyrelse och landskapsämbetsverk. Och då vi nu kommit igång bör väl de gamla landskapssångerna tas till heder igen!

Men en snabbgallup leder till ett snöpligt resultat: Endast österbottningar stämmer vid minsta uppmaning upp med sin landskapssång : Österbotten, Österbotten land vi ha ändå./ Allt från Tornes dubbelälvar ned till Lappfjärds å...

Åbolänningar skakar misstroget på huvudet, landskapssång vad är det? Nylänningar är ännu sämre, flera påstår till och med att det inte finns någon Nyländsk landskapssång. De som studerat i Hanken kan dock ofta Nylänningarnas marsch.

Dethär duger inte. På Egentliga Finlands förbunds hemsida finns landskapssången: Klinga, sång från Auras stränder!/Ekot över nejden går./Rykte, flyg till fjärran länder, Frihet följer dina spår.

Här är bara ett men; sången finns bara på finska med ord av Kaarlo Terhi från 1911. Jean Sibelius har komponerat musiken. Såhär går orden: ”.

Missä maat on mainiommat, vetreämmät veet,/sadat saartaa, niemet, lahdetrakkaampata rantaa!/Missä virrat viehkeämmät, salmet, seljänteet,/maa ja meri aulihimmin aarteitansa antaa!/Uusmaa Suomen kruunussa on helmi kirkkahin,/täällä kukkaan puhkeaapi tiede, taidekin,/

Detta är väl symptomatiskt för hur det är med svenskan i Nyland trots att 133 764 nylänningar har svenska som modersmål.

Så om regeringen Sipilä får som den vill och skapar en ny landskapsgemenskap gäller det att börja plocka fram noterna, också i metropolen.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *