Vad är det för land som inte tar ett gemensamt, större ansvar för en humanitär katastrof då tusentals människor drunknar i Medelhavet, på väg till vår världsdel. Svar: det är vårt eget land, Finland.

Under de senaste månaderna har främst Italien och Grekland tagit emot häftiga flyktingströmmar och EU kommissionen vill nu att medlemsländerna tar gemensamt ansvar. I Finland blev svaret i onsdags nej tack, vi bestämmer själva och vi kommer inte att höja flyktingkvoten.

  • Vi vill inte ha bindande kvoter sade Alexander Stubb (saml) redan då det blev känt att EU- kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker väntas komma med förslaget.

I Sverige skyndade sig migrationsminister Morgan Johansson att välkomna initiativet. I HBL kallar Johansson flyktingsituationen den största katastrofen i modern tid.

Johansson säger att det är en plikt för Europa att ta emot flyktingarna som till stor del tar den farliga vägen över Medelhavet.

– Det är liv och död för hundratusentals människor. Ingen kan undantas sitt ansvar.

Frågan är: vill vi ha en regering som visar kalla handen då EU uppmanar till gemensamt europeiskt ansvar? Sannfinländarna har redan hunnit sätta sin stämpel på den finländska politiken. Då hjälper det inte att Alexander Stubb serverar blomsterspråk som mångkulturellt och flerspråkigt samhälle.

En annan samlingspartistisk politiker, EU parlamentarikern Sirpa Pietikäinen talar om ”name and shame”, de länder som inte bidrar till det gemensamma får stå där med skammen.

I dag skäms jag för Finlands regeringsförhandlare.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *