Vad det är skoj att sitta och fundera högt tillsammans med svenskar!  Och som alltid förundras över den helt olika beslutskulturen. När vi i Finland vill gå pang på rödbetan och börjar med slutsatsen _ eller det som vi tror att är den rätta lösningen på problemet – så börjar man i Sverige med att funderar på vad som är problemet. Det här är säkert en skillnad mellan ”Management by perkele” och svenskarnas oändliga utredningskultur, innan de fattar beslut.

SKL_NY2[1]
Från vänster: Marianne Pekola-Sjöblom, Lennart Hansson, Bengt-Olof Knutsson, Anna Lindström, Anders Folkesson och Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Vi träffade vår systerorganisation SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, en vacker vårdag i Helsingfors.

Nu börjar vi bereda reformer också i Sverige, berättade de. Det ska åtminstone bli en landstingsreform, men kanske också en kommunreform.

Åååh, säger vi, och det syns att vi är alldeles matta av vår nuvarande regerings tillkortakommanden med reformerna i Finland. Ingenting har hänt här, vi har bara utrett en massa, men besluten saknas. Och jag märker en personlig reflektion: egentligen har vi stannat på utredningskulturens avstamp precis som i Sverige, trots att vi trodde att vi kan gå direkt på lösningen, pang på rödbetan.

I Sverige har man haft två stora kommunreformer, en på 1950-talet och en på 1970-talet. Antalet kommuner har minskat från 2 500 till 290 i dag. Nu har regeringen beslutat att starta en ”förhandlingsprocess” om hur man kunde minska antalet landsting från 20 till ca 6-9. Meningen är inte att utreda, utan att ”förhandlingsmän” åker runt och förhandlar fram slutresultatet. Det ska verkligen bli intressant att följa med hur den här nya metoden lyckas.

En kommunreform är också aktuell i Sverige. Skillnaden jämfört med oss är den, att man absolut inte vill gå direkt på lösningen och bestämma sig för hur det ska bli, utan i stället vill man granska utmaningar och problem. Man ska ta fram ett nytt kunskapsunderlag. Det ska ske till SKL-kongressen i november 2015. Då skall problemen och utmaningarna utkristalliseras. De är bl.a. de växande kommunernas problem, de krympande kommunernas problem och urbaniseringens drivkrafter. Och svenskarna vill också nyfiket titta på erfarenheter av de nordiska grannländerna.

Så här ser vår systerorganisations hemsida ut: http://skl.se/ .

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *