Min blogg i dag handlar om hur det går till på stora internationella konferenser. Hur beter man sig, hur klär man sig. Vad är viktigt. Vad behandlas. Forumet är Europarådets session i Strasbourg.

Kristinas-bloggIMG_0929-e1427200308755-300x224Strasbourg solar sig i strålande vårväder. Tulpaner, påskliljor och hyacinter tittar glatt fram. Åh vilken skillnad från Finlands regn och rusk. Bara vädret gör en glad.

Finlands har fem platser i Europarådet, men bara fyra är närvarande på grund av valfebern i hemlandet. Risto Rautava, som är ordförande för Finlands delegation och hemma från Helsingfors, är en erfaren delegat. Han berättar och guidar runt i Europarådets långa korridorer och otaliga mötessalar.

ristoIMG_0941
Risto Rautava, ordförande för Finlands delegation

Europarådet har också bjudit in ungdomsrepresentanter, och en av dem är finlandssvenske Henrik Wickström, från Ingå. Han har blivit utvald tillsammans med en liten grupp andra ungdomar för att delta i debatten.

Alla är glada över uppskattningen. De har rätt att delta i allt. Redan första morgonen när ”Monitoring Committee” sammanträder i arla morgonstund begär en av ungdomsdelegaterna, en ung kvinna från Georgien, om ordet och låter minsann hela den ryska delegationen veta hut. Hon fördömer i klara ord Ryssland fientliga beteende mot Ukraina och uttalar samtidigt sin rädsla för att de skall komma och ta för sig hennes hemland också. På flytande engelska.

ungdomsdelegatFullSizeRender
På flytande och välklingande franska frågar Henrik Wickström inför 300 närvarande personer om ungdomsarbetslösheten. Europarådets franskspråkiga ordförande kallar honom ”den unga finländaren” och vi från den ”äldre generationen” är fulla av beundran.

På grund av tidsbrist blir det just i detta forum ingen debatt, men det är ju värt att notera att Europarådet är ett forum där både Ryssland, Ukraina och EU närvarar. I dagens läge finns inte många sådana forum och man förstår att tonfallet kan bli hätskt ibland när temperaturen stiger.

På kvällen bjuder ambassadören Pekka Hyvönen de nordiska och baltiska ländernas delegationer på middag, vilket gör att vi träffar varandra i en mera informell miljö som ger möjlighet till nätverkande och diskussioner.

Ett av de hetaste teman som diskuteras på kongressen är frågan om radikalisering i Europa. Frågan är ytterst aktuell och kongressen kommer att behandla rekommendationer som går under temat ”Combatting radicalisation at grass-roots level”. Som talare har man bjudit in viceborgmästaren från staden Kobane i Syrien, Mustapha Agdi. En stad i ruiner som nästan intogs av terrorgruppen Islamiska staten (IS). Kobane räddades tack vare kurdiska styrkor och den USA-ledda koalitionen. Den här gången fick IS se sig besegrad.

Alla är jätte vänliga och hälsar på varandra, minst med en nick och en titt i ögonen. De som känner varandra väl kindpussas. Så titta i ögonen på folk och se glad ut. Och ni finska män – lär er att kindpussas! Det är inte så stor skillnad på hur du är klädd, klädseln varierar, i synnerhet för oss kvinnor. Man behöver inte klä sig så formellt som jag gjort i dag med mörkblå byxdräkt.

Alla jobbar på med sina nätverk och försöker skapa nya. Så hoppa på modigt bara. Vissa har kommit till mig och pratat och jag har också gjort en invit. Det var gentemot Norges Kommunförbunds nya ordförande, Gunn Marit Helgesen, som medverkat till rapporten om radikalisering. Och hon blev riktigt glad när jag gick fram och berättade vem jag är, varifrån jag kommer och att rapporten är viktig.

Man kan också följa med hela Europarådets kongress som sänds över nätet i realtid.

Här finns en bra länk: http://www.coe.int/en/web/portal/28th-session-of-the-congress-of-local-and-regional-authorities

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *