[Camilla Berggren] Fjärde dagen på nya jobbet och mitt inne i hetluften. I dag får riksdagen ett lagförslag som, om det godkänns, innebär den mest radikala strukturreformen som någonsin gjorts I Finland.  Kritiken och framför allt osäkerheten verkar vara mycket stor bland politiker och tjänstemän. Endel sager klart ut att de inte har tillräcklig kunskap för att analysera lagförslaget.  Någon säger att hela vårdreformen nu snabbt måste köras igenom eftersom kommunreformen blev en halvmesyr.

Som det ser ut nu ska lagen dock träda I kraft redan under vårvintern 2015, de nya vårdområdena börjar man bygga 2016. Snabbt marscherat speciellt då så mycket ännu är oklart. Och vad blir kvar av kommunerna då reformen rotts I land: infrastrukturen, skolväsendet samt biblioteken…

Jag jobbar under ett år på Kommunförbundets svenska avdelning med projektet Kommuntorget. Det betyder att vi gradvis övergår till en snabb publicering av nyheter, analyser och annat material på webben. Finlands kommuntidnings (FIKT) fortsätter att utkomma under 2015 men med två nummer förre än tidigare. Tidningens sajt lever kvar ännu några veckor men för att signalera förändring  inför vi en ny logga med texten “Vi bygger nytt”.  Vi kommer att kontinuerligt mata in betydligt mera nyheter, information och annat intressant än tidigare. Samtidigt dyker nya element upp på sidan. I dag är det premiär för Kommunpodden, svenska direktören Kristina Wikberg och sakkunniga Kia Leidenius samtalar kring reformen.

Samtidigt lanseras också Kommunbloggen. Jag kommer kontinuerligt att berätta om hur projektet Kommuntorget framskrider. Men förstås bloggar också andra personer, hör av dig om just du vill få din röst hörd på vår sajt.

Kommunklipppet heter de videor vi kommer att publicera på sajten.  I januari hoppas vi kunna lansera den första versionen av vår nya sajt Kommuntorget. Den kommer då inte att vara klar. Vi vill att Du, bästa användare ska kunna följa med hur vårt arbete framskrider. Kom med åsikter och tips: Hur ska ett digitalt kommuntorg bäst betjäna alla som är intresserade av kommunfrågor?

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *