[Camilla Berggren] Kan man vara både kommunpolitiker och -tjänsteman i olika kommuner samtidigt? Diskussionen går vidare och det finns olika syner och lösningsmodeller. Som vi rapporterade här på FIKT tidigare har Kommunförbundets sakkunnige i kultur-och bildningsfrågor, Kurt Torsells, utnämning till bildningsdirektör i Sibbo ifrågasatts. Torsell är nämligen förtroendevald för SFP i Esbo.

Yle följer nu upp diskussionen med nya exempel. Elisabeth Kajander, SDP, valde att avsäga sig sina politiska uppdrag i Raseborg då hon blev grundtrygghetschef i Hangö 2013. Däremot har Sten Öhman inte upplevt det som något problem att vara planläggningschef i Ingå samtidigt som han är viceordförande i stadsstyrelsen i Hangö på SFP:s mandat.

På kommunförbundet verifierar chefen för juridiska ärenden, Arto Sulonen att det inte finns strikt juridiska hinder för dubbelt engagemang så länge det gäller olika kommuner.

Med rent bondförnuft kan frågan säkert lösas allra enklast. Om intressekonflikt och därmed jäv uppstår är det bäst att välja sida: politik eller tjänstemannajobb? Om sektorerna och kommunerna inte har något samarbete är det upp till var och en att ta sitt beslut.

En annan sak är ju sedan att det vore bra att få engagemanget i viktiga samhällsfrågor spritt på så många personer i olika åldersgrupper som möjligt.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *