Gröna uteblir när Kaskö röstar om samgång med Närpes?

Sammanslagningen av Kaskö och Närpes ser ut att bli en utdragen historia.
Sammanslagningen av Kaskö och Närpes ser ut att bli en utdragen historia. (Johannes Tervo)
10.12.2019

I kväll tar fullmäktige i Kaskö på nytt ställning till sammanslagningen med Närpes. Utgången är ytterst osäker, sedan De grönas representant i fullmäktige enligt Vasabladet meddelat att han inte kommer att delta i mötet.

Sammanslagningen av städerna Kaskö och Närpes delar Kasköfullmäktige i två lika stora läger och De grönas representant är tungan på vågen. Dyker ingen grön fullmäktigemedlem upp på kvällens möte torde rösterna om en samgång med Närpes falla 8 — 8 och därmed avgör fullmäktigeordförande Kari Häggbloms (SDP) röst. Häggblom motsätter sig en samgång.

Läs också: Frågan om sammanslagning splittrar Kaskö

Vasabladet uppger att De grönas Erkki Nykänen har anhållit om befrielse från alla sina kommunala uppdrag.

I Vasabladet säger Nykänen att han är ”trött på hela ärendet, och tycker att SDP och SFP som i många år suttit vid makten nu får reda upp situationen. Själv slutar han i politiken.”

Det är nu andra gången fullmäktige behandlar frågan om sammanslagning med Närpes. Förra gången ärendet behandlades förklarades två ordinarie ledamöter efter omröstning vara jäviga att delta i beslutet. En utredning från Kommunförbundet visade senare att så inte var fallet.

Fullmäktigemötet börjar kl. 18.00. Vi uppdaterar.

 

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här