Kaskö fullmäktige har sagt nej till sammanslagning med Närpes en andra gång. Beslutet tillkom efter en jämn omröstning (8–8) där ordförande Kari Häggbloms nej-röst avgjorde. De grönas fullmäktigemedlem Erkki Nykänen dök aldrig upp på mötet.

Sammanslagningen av städerna Kaskö och Närpes delar Kasköfullmäktige i två lika stora läger. De grönas Erkki Nykänen hade i fall han deltagit i mötet varit tungan på vågen. Nu blev det i stället Kari Häggbloms röst som avgjorde.

När fullmäktige röstade om sammanslagningen för tre veckor sedan, röstade Nykänen ja till en samgång med Närpes.

Redan innan mötet kunde Vasabladet.fi meddela att De grönas representant inte deltar i mötet. I en intervju för Vasabladet säger Nykänen att han anhållit om befrielse från alla sina kommunala uppdrag, att han är trött på hela fusionsärendet och att SDP och SFP som i många år suttit vid makten får reda upp situationen själva.

Läs också: Ska man som förtroendevald vara borta från ett möte måste man ha en giltig orsak, säger Kommunförbundets svenska direktör juristen Ida Sulin.

Svenska folkpartiet med stöd av Samlingspartiet försökte få behandlingen av ärendet uppskjutet till följande fullmäktigemöte med hänvisning till att Nykänens ersättare inte kallats till mötet. Förslaget förlorade i omröstningen med siffrorna 8–8. Också här avgjorde fullmäktigeordförandes röst.

Läs också: Både lättnad och besvikelse i Kaskö efter fusionsbeslutet