Motionen om stadsdirektören Minna Nikander lämnades in redan i april.

Kimitoöns kommun är inte ensam om att plågas av en förtroendebrist mellan folkvalda och tjänstemannaledningen.

I kölvattnet av den föreslagna, och nedröstade, kommunsammanslagningen mellan Kaskö och Närpes lämnade SFP och Samlingspartiet i Kaskö in en motion till fullmäktige om att utreda förtroendet för stadsdirektören Minna Nikander.

Semestrar, permitteringar – som också gällt stadens ledning – och själva hörandet av Nikander har dragit ut på processen. Förra veckan behandlades motionen av stadsstyrelsen och i november är det dags för fullmäktige att avgöra om stadsdirektören åtnjuter ett förtroende eller inte.

Carl-Gustav Mangs (SFP), ordförande i stadsstyrelsen, hyser inga förhoppningar om att motionen ska ge det resultat som hans parti och Samlingspartiet vill se. Det bevisade behandlingen av ärendet i stadsstyrelsen.

— Det är som det hela tiden har varit. Det är Vänsterförbundet, SDP och Sannfinländarna på den ena sidan och vi och Samlingspartiet på den andra. Eftersom det krävs att två tredjedelar av fullmäktige stödjer motionen har Nikander ett tillräckligt förtroende.

Minna Nikander, som till medier sagt att motionsställarna har motiv som hon inte känner till, har sedan hon tillträde stadsdirektörstjänsten i slutet av 2017 sökt flera tjänster, men Mangs säger att det inte är stadsdirektörens vilja att lämna staden som påverkat beslutet att lämna in motionen.

— Det spelar faktiskt inte alls någon roll. Vi tycker att hon inte skött sitt uppdrag som hon borde och upplever att vi inte kan lita på henne i alla sammanhang.

Hur löser ni det här på bästa sätt, givet att Nikander får fortsatt förtroende?

— Vi måste ta itu med den ekonomiska situationen och komma fram med förslag om hur vi ska få pengarna att räcka till. Vilka serviceenheter måste stängas, vem ska sägas upp? Vi har inte fått ett enda förslag sedan omröstningen om kommunsammanslagningen och det har snart gått ett år. Det finns ingen möjlighet för Kaskö att klara sig om vi fortsätter så här. Det ackumulerade överskottet äts upp och snart är vi en kriskommun. Då är det staten som bestämmer vad vi ska göra.

Arbetet med budgeten för nästa år är på hälft men Kaskös fullmäktige har haft ett seminarium och hört de olika avdelningarnas lägesbeskrivning.

— Det ser inte bra ut, säger Mangs.