Sannolikt inleder EIF inte säsongen på hemmaplanen då omständigheterna behöver uppdateras. Stadsdirektör Petra Theman ser möjligheterna för hela orten. Foto: Robert Seger

Ingen flyttar till Raseborg för att det spelas elitfotboll på orten. Det är andra saker som avgör. Men kanske är det nya ögon som öppnas, ju mer besök desto bättre. Det säger stadsdirektören i Raseborg.

Det blåser kallt och snön yr på Centrumplanen. Då den här artikeln skrivs är det inte mycket som vittnar om matcher i fotbollsligan, som kör i gång i slutet av april. 

Den som besökt den tillfälliga men märkligt långlivade byggställningen till läktare i Hagalund, i Esbo framkallar enkelt mardrömmar – ska det bli likadant här, mitt i den ekenäsiska trästadsidyllen?

Första sidan hösten 2023.

Spel i fotbollsligan höjer ribban. Det som funkade och dög i de lägre divisionerna är inte gångbart bland eliten: Konstgräset behöver bytas om, det ska finnas ett visst antal sittplatser under tak och även belysningen behöver uppdateras. Låter som småsaker men det är det inte. Prislappen som närmar sig miljonen vittnar om det. Och så är det tidtabellen. Ett nytt konstgräs kan rullas ut i tid men före det behöver grunden vara i skick. Man kan också se att ingrepp i den befintliga anrika läktaren inte sker över en natt.

– Hur vi än gör och bygger behöver läget invid Gamla stan i Ekenäs beaktas, säger stadsdirektör Petra Theman, som för övrigt är en utbildad diplomat som ville bli arkitekt.

Det är staden som äger Centrumplanen. Alltså, fult går bort. Snyggt, miljövänligt och tillgängligt ska det vara.

Läs också (Svenska Yle 22.2.24): Stiftelsen för Ekenäs Sparbank blir den stora sponsorn för Centrumplan i Ekenäs

Theman är stadsdirektör i Raseborgs stad som bildades den 1 januari 2009 genom sammanslagningen av Karis, Ekenäs och Pojo.

Fotbollen har gett Raseborg stor synlighet i medierna. Och fler rubriker lär det bli. Foto: Robert Seger

Det var  mitten på december 2023 som Raseborg, Ekenäs IF och Bollförbundet möttes för att diskutera omständigheterna i Ekenäs. Ämnet var kvistigt. Kan EIF och Ekenäs beviljas respit med uppdateringarna och vad betyder det i så fall? Svaret är ja. EIF fick sin ligalicens i slutet av året. Det gjorde för övrigt också Gnistan. Helsingforslaget har sin hemmaplan i Åggelby och även deras arena är i behov av uppgraderingar.

EIF:s herrlag spelar sina första hemmamatcher i Myrbacka i Vanda tills det är nytt konstgräs på Centrumplanen och det finns tillräckligt många bänkrader under tak. Gissningen är att första riktiga hemmamatchen är i juni.

För stadsdirektören är fotbollsframgången en glad sak.

– Det är tydligt att fotbollen framkallat många positiva rubriker. Det är en synlighet som vi knappast annars skulle få. Och mera lär det bli, säger Petra Theman fundersamt inne i stadshusets värme.

– Samtidigt är det klart att få eller ingen flyttar hit för att det spelas elitfotboll på orten. Det är andra saker som avgör. Men kanske är det nya ögon som öppnas, ju mer besök desto bättre.

En plan för alla

Fotboll på högsta nivån ställer allt under lupp. Framförallt är det frågor om det fiffiga i snäva men betydande investeringar då kommuners ekonomi annars också är pressade. Och vad händer med den breda allmänhetens motion och hobbyer då fokus är på herrarnas elitidrott? Petra Theman har funderat mycket på det.

– Vi har från tidigare en möjlighet att utöva en massa sporter och så ska de vara även i fortsättningen.

Centrumplanen ska vara öppen för alla, säger Theman. Här spelas fotboll och friidrottas. Skolor, tjejer, unga och äldre. Alla ska få vara med.

Eventuellt jäv är en annan omständighet som stadens ledning behöver vara uppmärksam med. På en liten ort är livets praktik sådan att invånare som är verksamma i en organisation som är beroende av staden som bidragsgivare också kan vara anställda vid staden. Utanför fotbollen är EIF:s sportchef Peter Haglund byggnadsinspektör vid Raseborgs stad.

– I ett första skede får vi drygt 400 nya sittplatser under tak. Matchbiljetterna kostar som förut, säger sportchef Peter Haglund inför en spännande fotbollssäsong. Foto: Robert Seger

– Vi är medvetna om detta och tydliga med hur vi gör. Det är klart att Peter Haglund inte är med och fattar beslut som gäller fotbollsklubben eller Centrumplanen, säger Petra Theman som också understryker att staden förstås följer lagen om offentlig upphandling.

Peter Haglund har varit engagerad i Ekenäs IF i över 20 års tid, 17 av dem som sportchef. Därmed är han en av de mest erfarna sportcheferna i finländsk elitfotboll.

– Nej nej, jag är inte med och fattar stadens beslut. Jag är jävig. Men det är kommunens plan, jag är kommunalt anställd och det är naturligt att jag deltar i rådgivningen. EIF är användare här, ju.

Det som hände hösten 2023 är overkligt.

– Nog har man fått smälta avancemanget. Några sömnlösa nätter på grund av förestående utmaningar har jag ändå inte upplevt. Föreningen har jobbat för framgången och planerat framtiden. Nog ska vi klara det här.

Kring årsskiftet doftade det knappt fotbollsskor i hemmalagets omklädningsrum. Det blir det ändring på. Foto: Robert Seger

Efter kanonsäsongen är det många som vill vara med i EIF:s verksamhet, också de som vill skjuta in pengar för att bygga nytt. Enskilda invånare och lokala entreprenörer. Enligt Peter Haglund har föreningen lyckats bra med insamlingen.

– Vi har ingen mecenat i bakgrunden, en enda eller några personer som betalar stora räkningar, säger Haglund. 

Tänk om ni genast trillar ur fotbollsligan?

– Då gör vi det. Men det tror jag inte. I så fall försöker vi igen.


Mycket som behöver åtgärdas

Efter 90 års paus spelar Ekenäs säsongen 2024 i herrarnas högsta fotbollsserie.

De flesta av de 12 lagen spelar på fotbollsplaner eller stadion som ägs av en kommun.

Spel i ligan förutsätter att EIF:s hemmaplan Centrumplanen i Ekenäs förnyas. Raseborgs stad äger anläggningen. 

Konstgräsplanen bör vara åtgärdad senast 1.6.2024. I praktiken ska mattan bytas ut, den ska vara uppvärmd och vara försedd med automatiskt bevattningssystem. 

Om inte belysningen förbättras före hösten så måste matcherna spelas på en fotbollsplan där belysningen är tillräcklig.

Sittplatserna under tak ska öka från 300 platser till 1 500 platser. Under övergångsperioden på två år, som behövs för att hinna planera nya alternativa läktarlösningar, ökar sittplatserna under tak med cirka 400.

Dessutom behöver tv-sändningens verksamhetsförutsättningar förbättras. Det betyder bland annat utrymmen för kommentatorerna.

Nya konstgräsplanen uppskattas kosta 750 000 euro, planering av nya läktare och planerande samt förverkligande av ny belysning 150 000 euro samt tv-sändningarna 50 000 euro.

Kostnaderna delas mellan staden, fotbollsföreningen och andra finansiärer. Källa: Raseborgs stad, stadsstyrelsens beslut § 441.