Under senaste tre åren har det skett stora förändringar inom ungdomsarbetet i Grankulla.

År 2017 blev vi av med vår fina ungdomsgård, som blev i för dåligt skick så vi blev flyttade till ett rum i biblioteket. Det betydde att vi var tvungna ändra om vår verksamhet på vissa fronter, eftersom vi tidigare hade i vårt gamla hus möjlighet att ordna en massa evenemang och fritidsverksamhet på ett och samma ställe.

Kommunrundan 2020

Under 2020 uppmärksammar Kommuntorget alla tvåspråkiga kommuner veckovis med artiklar, bloggar och fakta.
>> Alla artiklar

Tipsa oss om ämnen i din kommun! Mejla redaktionschef Dan Lolax.

Från biblioteket blev vi flyttade till stadshusets fullmäktigesal från och med början av detta år. Dessa flyttar har gjort att vi blivit av med vissa ungdomar som gått hos oss mycket. Vi har ändå haft en fungerande verksamhet som hämtat även nya ungdomar.

Inom Grankulla har vi ett bra samarbete med skolorna och det gör att vi kan tillsammans förbättra ungdomarnas välmående. Eftersom vi är en liten stad är det också lättare att lära känna de ungdomar som rör sig här. Samtidigt har vi också bra kontakt med församlingens ungdomsarbete och närpolisen, som båda gör ett fint arbete för de unga.

Vi försöker göra oss synliga för de som jobbar inom köpcentret och också väktarna som rör sig i byn. Det är också viktigt att ha ett bra samarbete med städerna i huvudstadsregionen och för tillfället fungerar det mycket bra.

Den blåa paketbilen har blivit bekant bland ungdomarna i Grani.

En stor fördel i vårt arbete är att vi har en fungerande bil som vi kan använda då vi genomför olika läger med våra ungdomar. Vi har också bilen aktivt i bruk varje veckoslut då vi kör omkring i byn och kollar att ungdomarna har det bra. Kvällspatrulleringen har varit en viktig del inom ungdomsarbetet i flera år och den blåa paketbilen har blivit bekant bland ungdomarna i Grani.

Ungdomarna har många möjligheter inom Grankulla att hålla på med olika hobbyer men ändå finns det flera som inte hittar dessa alternativ och där kan ungdomsgården vara det rätta stället. I dagens värld krävs det så mycket av alla och speciellt ungdomarna får en stor press på sig. Därför strävar vi alltid till att ungdomsgården ska vara ett tryggt ställe utan speciella krav.

Vi försöker också få ungdomarnas röst hörd så långt det går och ge de dem en känsla av att det kan påverka saker som berör dem. Där krävs det också ett bra samarbete med politiker och tjänstemän i byn.

Vi ska ta hand om våra ungdomar och ge dom en tro på framtiden.

För tillfället är vi alla påverkade av COVID-19-epidemin och det har förstås tvingat fram ändringar inom ungdomsarbetet. Vi hoppas att vi nu under dessa tider också når ungdomarna och kan meddetsamma hjälpa dem i dessa svåra tider. För tillfället har vi kvällspatrulleringar dagligen och försöker också nå de unga via nätet. Vi ska ta hand om våra ungdomar och ge dom en tro på framtiden.