När årets studenter i Korsholm tar på sig de vita mössorna på distans hoppas rektor Joakim Bonns att släkt och vänner kan följa med den högtidliga händelsen via internet. Själva studentfesten är uppskjuten på grund av coronaepidemin.

Utbildningsanordnarna har rekommenderat att gymnasierna och läroanstalterna skjuter upp sina student- och examensfester till slutet av augusti. En skolavslutning kan enligt rekommendationerna ordnas på distans om de lokala förhållandena tillåter det den 30 maj.

Kommunrundan 2020

Under 2020 uppmärksammar Kommuntorget alla tvåspråkiga kommuner veckovis med artiklar, bloggar och fakta.
>> Alla artiklar

Tipsa oss om ämnen i din kommun! Mejla redaktionschef Dan Lolax.

Joakim Bonns, rektor för Korsholms gymnasium, har läst rekommendationerna och tycker att de är i linje med hans egna tankar.

– Vi har inte hunnit diskutera saken ordentligt i kollegiet ännu, men troligen blir det en distanstillställning  med mösspåläggning den 30.5, säger han.

Korsholms gymnasium har 46 abiturienter i år.

De två senaste åren har gymnasiet streamat studentdimissionen via Youtube och nu funderar Bonns på hur man tekniskt kan koppla ihop distansundervisningsverktyget Zoom med streamingen på nätet i realtid.

– Tanken är att de nybakade studenterna som deltar på distans ska ta på sig mössorna samtidigt, berättar han.

Bonns säger att det är bra att det finns en nationell rekommendation om när studentfesterna hålls.

– Jag tycker att det är bra att vi uppmärksammar studenterna i hela landet samtidigt. De kommer att synas i gatubilden och genom att fira dem samtidigt för vi traditionen vidare, säger han och jämför med bänkskuddardagen eller penkkis.

– Tack vara att tidpunkten alltid är den samma för alla skolor mår penkkistraditionen bra.

Hur kommer studentfesten i Korsholm i augusti att se ut? ”Den blomstertid nu kommer”, känns något inaktuell i augusti.

­­– Det finns inga traditioner att bygga vidare på och det känns lite onödigt att upprepa protokollet från maj. Därför kommer vi troligen att göra något annorlunda och nytt, vad det blir får en arbetsgrupp med studerande, lärare och föräldrar titta närmare på.