Det talas mycket om digitaliseringen av offentlig sektor i Finland, men vad är det som görs? Kommunerna lägger ut elektroniska blanketter och ordnar så att man kan se sina egna uppgifter.

Igår fick jag ett första konkret exempel på hur digitaliseringen fungerar i mitt eget fall. Inför det kommande riksdagsvalet skickas nu anmälan om rösträtt ut till alla som har rösträtt i landet.

I de flesta fall handlar det om ett kuvert med några papper i. Där finns info om det kommande valet och om vart jag skall gå och rösta.

För första gången fick jag nu istället anmälan om rösträtt elektroniskt till min brevlåda i Suomi.fi-tjänsten. Kommer inte ihåg när jag gick in där och markerade att jag ville ta ibruk meddelandetjänsten, men tidigare har jag inte haft fått någon post.

Hur många kan vi få att ta ibruk meddelandetjänsten före EU-valet, så att antalet fysiska brev som skickas ut minskar betydligt?

Tänk om vi kunde få 100 000 människor att ta ibruk tjänsten före EU-valet. Det betyder ca 60 000 euro mindre porto, 100 000 färre kuvert, 200 000 färre papper (det är 400 ris papper, ungefär 1000 kg).

Jag utmanar dig! Om du ännu inte tagit ibruk tjänsten, använd två minuter till att logga in och ta den ibruk idag.

Gör så här:

  1. Ta fram dina bankkoder. De behövs för att identifiera dig.
  2. Öppna Suom.fi-tjänsten.
  3. Klicka på knappen ”Identifiera dig” uppe i övre balken.
  4. När du har identifierat dig, gå till avsnittet för meddelanden. 
  5. Klicka på knappen ”Ta ibruk meddelanden”.
  6. Ange en e-postadress dit du får ett meddelande när du får post till Suomi.fi.
  7. Nu är du färdig!

För att göra det ännu enklare att använda meddelandena kan du ladda ned Suomi.fi-appen till din telefon.

Vissa kopplingar saknas

Min senaste skattedeklaration kom på papper den också. Även om skatteförvaltnigneni Finland ligger långt framme i digitaliseringen, saknar man den sista länken till kunden, så att jag som invånare kan få den elektroniskt till postlådan i Suomi.fi. Kanske det är på kommande snart? Åtminstone finns Skatteförvaltningen med på listan över myndigheter som använder Suomi.fi-meddelanden.

#digitalvardag #allamed #suomifi

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *