Bekanta ansikten, tidigare studiekompisar, rektorskolleger och vänner. På de finlandssvenska rektorsdagarna hörs alltid glada skratt då rektorer återser gamla bekanta från tidigare arbetsplatser eller redan från den egna studietiden. Det är också ett forum för att träffa nya rektorer, rektorer från andra skolstadier och att byta tankar och idéer med andra. Kärnan i rektorsdagarna är att nätverka och låta sig inspireras!

På rektorsdagarna i år blir fokus på framtid och förändring. Gemensamt för hela bildningssektorn, och också samhället i stort, är just förändring. Många reformer har körts i land eller är under arbete och kommer att påverka vår sektor. Samtidigt är det viktigt att blicka in i framtiden även om vi inte kan förutspå vad som kommer att hända och det kommer futuristen Niko Herlin att ge oss verktyg för i sin föreläsning. Läs en intervju med honom här.

Dagarna är fullspäckade med lärorikt program, något för alla hoppas vi. I Uleåborg finns det också massor att inspireras och lära sig av, exempelvis Ubikos lärmiljöer som skapats med låg budget men med modern syn på lärande. Där bedrivs också i spännande pedagogisk forskning som vi får en glimt av. Då jag själv gjorde min första fältpraktik vid klasslärarstudierna, valde jag svenska privatskolan i Uleåborg. Där, under samma tak, jobbar lärare och elever och studerande i ett litet svenskspråkigt samhälle inom den finskspråkiga staden. Och förresten – ni som var med på rektorsdagarna i Haiko, kanske minns Jani Alakangas som berättade om hur de planerat en skola helt utan korridorer, där så gott som varje kvadratmeter är planerad lärmiljö. Nu har skolan inlett sitt första läsår så vi får bekanta oss med hur planerna blev i verkligheten!

Så var inte orolig för höstmörkret i norr, vi livar upp det med att lära nytt, nätverk och inspireras!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *