Parallellt med det finländska kommunalvalet har Ålands landskapsregering gått ut med sitt ställningstagande om kommunstruktur för Åland. Sexton kommuner blir först fem och sen tre. Det är en annorlunda modell än de som presenterats av anlitade konsulter, och avviker från motsvarande processer i Finland och övriga Norden.

Kommunsammanslagningar engagerar och berör och är förknippade med mycket tyckande och tro. Det finns många olika potentiella positiva och negativa effekter av samgång mellan kommuner. I praktiken blir det dock ofta vad man gör det till, varken mer eller mindre.

”Ett under i närdemokrati”, enligt somliga. ”Ett oändligt slöseri med samhällsmedel”, tycker andra.

En av få saker som med viss automatik blir att påverkas är beslutsorganens sammansättning och antal förtroendevalda i desamma. Åland med sina många och små kommuner sticker ut i fråga om antal politiker per invånare. ”Ett under i närdemokrati”, enligt somliga. ”Ett oändligt slöseri med samhällsmedel”, tycker andra.

Ålands norra och västra kommuner, sju till antalet, ska gå samman enligt landskapsregeringens förslag. Då blir befolkningen runt 9.000 invånare, som Grankulla, Hangö eller Närpes. Antalet fullmäktigeledamöter minskas från nära 100 till 25. Det ger i sig en inbesparing i arvoden om några enstaka euro per invånare och år.

Det finns naturligtvis andra och betydelsefulla potentiella fördelar med relativt större och starkare kommuner. Och möjligheter till effektiviseringar. Men ni som nu tillträder era förtroendeuppdrag i Finlands kommuner ska veta att kostnaderna för era arvoden inte är vad som stjälper republikens finanser. Njut av ert möteskaffe med gott samvete och lycka till i arbetet för lokalsamhället!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *