Samtalsämnet nummer ett i Svenskfinland har varit statsminister Juha Sipiläs uttalanden om studentsvenskan. Inom loppet av 12 timmar hann han både säga att han är redo att diskutera om svenskan borde återinföras i studentexamen, att han ska diskutera saken med undervisningsministern (som var mycket förvånad över hela förslaget) och dra mattan under hela diskussionen genom att för finska Yle svara ”Nej” på frågan om svenskan borde göras obligatorisk i studentexamen igen.

Det här har naturligtvis fått Svenskfinland att rasa och Sipilä utmålas nu som kappvändare och opålitlig. ”Statsministerns trovärdighet, åtminstone bland landets svenskspråkiga, har fått sig en rejäl törn. Samtidigt har bilden av en beräknande och falsk statsminister börjat ta form”, skriver t.ex. Tommy Westerlund på ledarplats i HBL.

Jag kan tycka det är trist att den offentliga debatten kring tankesmedjan Agendas pamflett Regeringen Sipilä och svenskan, skriven av Anne Suominen där Sipiläs uttalande om studentsvenskan ingår, koncentrerats till Sipiläs agerande i frågan om studentsvenskan under det senaste dygnet.

I pamfletten ingår många intressanta iakttagelser av hur regeringen Sipiläs olika reformer påverkar det svenska språkets ställning i Finland. Under seminariet kom både språkrättsrådet Corinna Tammenmaa och Åbo Akademis forskare Siv Sandberg med tankeväckande analyser av varför regeringen beter sig som den gör när det kommer till språkfrågor.

T.ex. sade Sandberg att den här regeringen är extra ovillig att tillåta undantag, vilket naturligtvis påverkar just en språklig minoritet. Både Tammenmaa och Sandberg lyfte också upp den nya förvaltningsstrukturen, med 18 nya landskap som växer fram, som något som i grunden förändrar tryggandet av de språkliga rättigheterna i Finland.

Det är egentligen genialiskt av Sipilä att gömma sig bakom ett halvt löfte om att fundera på att återinföra studentsvenskan istället för att svara på hur han tänkt sig att svenskan ska tryggas i framtidens Finland efter alla de beslut hans regering tagit.

Studentsvenskan var en konkret och lätt sak för medierna att ta tag i. Samtidigt var det rätt så klart redan från början att det försiktiga förslaget inte hade någon som helst politisk förankring varken inom Centern eller inom de övriga regeringspartierna. Inom loppet av några timmar kunde Sipilä dra tillbaka något han aldrig ens riktigt lovat.

Och voila – nu diskuterar vi det och inget av det andra i rapporten.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *