När projektet Kommuntorget startade var visionen att på sikt övergå från pappersprodukten till att enbart finnas på webben. Motiveringen var, som i hela mediebranschen, sjunkande prenumerationer och att webben är ett så mycket snabbare medium. Om man vill rapportera då det händer och vara med i samhällsdebatten måste det ske på webben. Då kan man inte vänta på ett pappersmagasin som utkommer med flera veckors mellanrum.

Men det man tror sig veta i början av ett projekt visar sig inte alltid stämma. Under Kommuntorgets utveckling har vi märkt att det fortfarande finns ett behov av en pappersprodukt också om vi i vardagen har en stark identitet och närvaro på webben och i sociala medier. Pappersmagasinet är som ett visitkort. Vi behöver en fysisk produkt att dela ut på våra storevenemang, det finns ett mervärde i att magasinet Kommuntorget ligger ute på kaffeborden i kommunerna och det finns många läsare som uppskattar att få en tryckt tidskrift hemburen.

Också innehållsmässigt finns det flera fördelar med ett pappersmagasin. Här finns plats för de längre resonemangen och analyserna som håller för ett längre tidsspann än ett par timmar i nyhetsflödet på nätet. Visualiseringar, grafik och bilder kan lyftas upp till en större helhet i pappersmagasinet än på webben.

Därför kommer vi att fortsätta ge ut Kommuntorget som papperstidning också i framtiden. Men från och med 2017 kommer Kommuntorget både som pappersprodukt och på webben att kopplas ännu närmare den svenska verksamheten vid Kommunförbundet. Pappersmagasinet kommer att utkomma med fyra nummer som alla fokuserar på teman i vår verksamhet. Det första numret kommer ut lagom till Kommunförbundets Ekonomi- och finansieringsforum och djupdyker i temat kommunalekonomi. Det andra numret utkommer efter kommunalvalet och riktar sig till de nya förtroendevalda som vi också kommer att erbjuda en diger utbildning hösten 2017.

Vi vill sammanväva våra produkter, vår service och intressebevakning för våra svensk- och tvåspråkiga medlemskommuner till en fungerande helhet.

Det här betyder att Kommuntorget inte längre enbart skickas till våra prenumeranter, utan alla som deltar i våra kurser får tidningen hemskickad som en del av kursmaterialet. För de som inte deltar i vår kursverksamhet men ändå vill läsa tidningen är det naturligtvis fortfarande möjligt att prenumerera på tidningen som tidigare.   

Vi hoppas att du fortsätter att läsa oss både på papper och på webben. Dessutom vill vi veta vad du tycker om Kommuntorget, vårt kursutbud och vår intressebevakning. Hurudan service på svenska önskar du av oss på Kommunförbundet? Hör av dig!

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *