Vet ni var drygt hälften av landets gurkor och tomater odlas? Rätt, det är i Närpes.

Kände du till att växthusarealen i Närpes är 82 hektar. Jo, du läste rätt! 82 hektar  motsvarar 115 fotbollsplaner. Växthusföretagarna är till antal 138.

Glöm ej heller bort pälsdjursfarmarna, yrkesfiskarna och en hel massa småföretagare, samt en livskraftig metallindustri.

Det låter som musik i öronen när man hör att arbetslöshetsgraden är 4 procent och  arbetsplatssjälvförsörjningen är 101,5 procent. Siffror som många kommuner blir gröna av avund av.

Lägg ännu till ett rikt kulturutbud, med Närpes skolmusikår i spetsen samt idrottsföreningen Närpes kraft, inte att förglömma, så börjar bilden av Närpes vara klar. Nästan i alla fall!

Integrationen av invandrare och flyktingar kräver  ett omnämnande. Där har företagen på orten en avgörande roll med växthusnäringen och metallindustrin i spetsen. Tredje sektorn med sina aktiva föreningar, är den andra stöttepelaren i fullbordandet av integrationen. Som spindeln i nätet fungerar kommunen.

En lyckad modell kräver allas medverkan och ett öppet sinne!  Invandringen ser ut att vara en välfärdsgarant för Närpes. 1.125 personer eller 12 procent av invånarna talar ett annat språk än svenska eller finska. Det är mycket det om man beaktar att invånarantalet är 9.400.

I Närpes betecknas företagssamheten som en livsstil. Regionens välfärd har sin grund just i den utbredda företagssamheten och den höga arbetsmoralen, säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist i en föreläsning för kommunala upphandlare, som hade samlats till sina årliga aktualitetsdagar i Närpes 25 – 26 maj.

Hur kommer det sig att företagandet har så starka rötter i Österbotten? En orsak står att finna i emigrationen och återflyttningen. Många färdigheter och ideér har kommit med återflyttare, såsom minkfarmar, specialodlingar och båtmotorer. Men visst är det så att ur småbrukarmiljöer växer det fram innovationer och företagaranda. Om jordbruket är för litet måste man ändå livnära sig på något sätt, och då startar man eget.

 

 

 

 

 

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *