Någon äldre släkting brukade upprepa som mantra ”Nu är det försent att stiga tidigt upp”. Jag brukade undra över detta som barn. Vad menade hon? Vem steg upp, eller kanske inte steg upp alls? Stannade i sängen hela dagen? Sköna tanke!

Nu inser jag att detta går att tillämpa på EU. EU steg inte upp i tid för att se flyktingproblemen och nu är det minsann för sent.

Medan Turkiets president hotar att fylla bussar med flyktingar och skicka dem vart som helst i samtal med Angela Merkel. Och medan Natofartyg kommer att kryssa på Egeiska havet, med vilket mandat? Att skicka flyktingarna tillbaka till Turkiet, att ledsaga dem tryggt till grekiska öar, eller …så vad händer under tiden på nätterna?

Jag blev allvarligt chockad av att träffa på en kvinna i utdelningen av kläder skor och liknande hos en frivilligorganisation. En äldre syrisk kvinna som blev änka när hon klev på gummibåten från Turkiet på väg mot Kos. Hennes man sköts ihjäl av människosmugglarna. Ingen retur på biljettpriset minsann och hon var själv skottskadad i foten. Vad hände? Märkte hennes man att resan verkade farlig? Tvingades han med i båten och vägrade? Det vet jag inte. Och språkproblemen förhindrade vidare kommunikation. Hon fick nya varma skor och flyttade kanske sina svåra sörjande tankar åt sidan för en stund. Vad hände med mannens kropp?

På Kos har oron över så kallade hot spots ökat. Motstånd mot dem har orsakat demonstrationer som kvävdes med tårgas och specialstykor. Tanken med hot spots är att flytta flyktingar och migranter till två samlande områden på ön, snabb pappersbehandling och 48 timmars uppehållstillstånd med vidare förflyttning till det grekiska fastlandet.

Kampen står om tiden som flyktingarna och migranterna får stanna på ön, och rädsan för att de ”fastnar” och blir en belastning för ösamhället. I spetsen för motståndet mot hot spots går öns borgmästare Kyritsis. Och den nynatzistiska gruppen Gyllene gryning, som också har säte i parlamentet eldar på!

Den centrala frågan är: kommer flyktingarna att skrämma bort turisterna? Får alltså flyktingarna synas i stadens centrum? Eller borde de bo utom synhåll i tillfälliga utrymmen.

Viktigt ur flyktingarnas synpunkt är väl att deras status utreds snabbt, deras identitet bekräftas.

Alla på ön är minsann inte motståndare till hot spots eller syrier som letar efter ett fotfäste. Men de högljudda hörs. Under 2015 kom 80 000 flyktingar och migranter till Kos, sommaren var svår med 2 000 per dygn. Vad väntar oss denna sommar 2016?

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *