life-vest-941942_1280[1]På den turkiska sidan finns en hel industri som tillverkar billiga flytvästar, flytvästar på specialerbjudanden. De ser ut som helt vanliga västar, känns som vanliga västar – men deras flytförmåga är lika med NOLL!

Hur kan det komma sig? Flyvästarna är fyllda med kartong eller cellplast. Sådant material som finns i liggunderlag och yogamattor. Fattiga flyktingar köper dem som en extra livförsäkring när de skall borda de överfulla gummibåtarna eller de skraltiga träbåtarna.

På Kos finns flera lager där flyktingbåtarna förvaras. De skall auktioneras ut senare. Men var och en som passerar lagren kan också se att de inte ser eller är särskilt sjödugliga. Numera.

Vidare i denna eländeshistoria om flyktingarnas väg från den turkiska sidan till väst. Många av människosmugglarna samlar in villiga, betalande asylsökande och flyktingar i uppsamlingslokaler och väntar på att få sin båtlast full, eller snarare överfull.

Det kan ta ett par dagar. Under den tiden får de väntande ingen mat! Efter ett par dygns svält lastas de in i farkosterna med tomma magar och odugliga flytvästar (som de inte är medvetna om).

När de kommer i land på den grekiska sidan, om de kommer i land levande, är de så hungriga att patrullerna som söker upp överlevande våta människor i alla åldrar bara kan se hur ett helt kexpaket försvinner i ett nafs, på en gång i munnen och magen på den första flyktingen som får tag på paketet.

Det här var knappast den sköna, nya europeiska värld som flyktingarna drömde om hemma i Syrien och andra länder?

Många hjälparbetare har hört flyktingar säga att de ångrar sin flykt från krigen och fattigdomen. Det hade kanske varit bättre att dö av kulor, bomber eller svält i hemlandet än att ge sig ut på flykt, med svält och förnedring som följd.

Vid huvudvägen på Kos, mot sydsidan av ön, lite förbi vägavtaget tll Tigakistranden finns ett stort övergivet garnisonsområde. Det är tänkt som placering för flyktingar. Så de skall vara utanför stadens centrum och osynliga för turister. Problemet är bara att grannar till området har reagerat negativt. Not in my backyard! Och den nynatzistiska rörelsen, Gyllene gryning har avlönat sina medlemmar att patrullera området för att förhindra att flyktingarna flyttar dit.

Ack ja, vad skall jag säga? Är inte människor grymma mot varandra? Det låter både banalt och naivt, men sant är det.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *