Idag deltog jag hela dagen i ett seminarium om öppen data – Kuntien avoin data hyötykäyttöön – som arrangerades i Kommunernas hus. Intresset för frågan är stort, totalt deltog nästan 140 personer på plats och på distans runt om i Finland.

Vad lär man sig om öppen data på en dag? Att öppna data betyder att man gör den tillgänglig i elektronisk form för vem som helst att använda. Det mest spännande är att se alla dessa engagerade människor diskutera nyttan med att öppna upp data i olika former. Det handlar om ekonomiska siffror, t.ex. kommunernas inköpsuppgifter, trafikdata i form av uppgifter om hållplatser och avgångar.

Sen lär man sig en del om utvecklingsarbetet i offentlig sektor idag. Det finns en otrolig mängd med aktiva aktörer på alla nivåer: staten, kommunerna, organisationer och privata företag. Borta (eller kanske inte helt borta) är gråa torra arbetsgrupper utan insyn.

Själv försöker jag förstå hur mycket av arbetet som upprepas på olika håll. Är det faktiskt olika saker som man håller på med på olika ställen? Eller sysselsätter sig de här människorna med samma sak? Som de flesta av oss dessutom inte förstår vad det är?

Sanningen är säkert någonstans mittemellan. Utvecklingen inom offentlig sektor har gått mer och mer mot vad man kallar agil utveckling, dvs många aktörer verkar i nätverk och arbetar för att lösa problem tillsammans. Tidigare bestämde man sig t.ex. för att ”Vi vi ha en tjänst som gör xx” och beställde sedan utförandet av denna tjänst från en stor IT-leverantör.

Nu handlar mycket av arbetet om att samarbeta om utveckling av standarder, sk. öppna lösningar och utbyte av information och kunskap.

En del verksamhet är överlappande, men jag tycker mig skönja att man mer än tidigare samarbetar mellan olika aktörer över olika gränser. Ju bättre informationen flödar mellan aktörer, desto mindre överlappande arbete görs, då man istället kan kontakta någon annan och få hjälp av dem.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *