Vad tror ni att det hände sen? Frågan från Muminboken med hålen och den spännande fortsättningen hänger i luften. Vad tror ni att det hände sedan flyktingarna våta, kalla, rädda, hungriga steg i land på de små grekiska öarna nära den turkiska kusten? De som överlevde, och de som kanske hjälplösa fick se sina barn drunkna?

Grekiska medier överträffar varandra i att berätta om tragedierna. Om gråtande föräldrar, om barn som fryser och också gråter.

Flyktingarna blir ofta mottagna av frivilliggrupper som delar ut mat och varma kläder. Flyktingarna blir följda till polisstationen och papperskvarnen börjar mala. Efter två, tre dagar är de kanske lyckliga nog att få sina ärenden behandlade och kan kliva ombord på turbåten till fastlandet, till Pireus och Aten.

Men – sedan börjar svårigheterna att ta sig vidare mot norra Europa. Tåg och buss är de enda möjligheterna. Myndigheterna har försökt driva på att nyförlösta kvinnor och kvinnor i sista stadiet av sin graviditet skulle få flygas vidare. Hittills har de förhandlingarna strandat.

Så kvar finns buss eller tåg, eller vänta i uppsamlingsläger i trakten av Aten. Det senaste är ingen lycklig lösning.

Och det finns inga säkra vägar. De forna östeuropeiska staterna börjar stänga sina gränser, ta militär till hjälp. Och de flesta flyktingar jag har talat med säger att Tyskland är deras mål. Nyligen nåddes min email av ett upprop av en syrisk mamma som sänder sina två tonåriga flickor ensamma på resan från Bodrum till Grekland och vidare till Tyskland där deras pappa redan finns. Hur skall dessa två små flickor klara sig vidare? Fanns det alternativ?

Rykten berättar om östmaffia, hot, mord, våld, utpressning, människohajar som vädrar pengar och blod och stora förtjänster i flyktingarnas spår. Havsetappen mellan Turkiet och de små grekiska öarna är bara början av de prövningar som finns på den farofyllda vägen mot norra Europa. Och är Europa det underbara sagoland som många föreställt sig? Knappast.

 

Om kansler Merkels underhandlingar med den turkiska predidenten blir positiva? För vem kan man fråga sig? Positiva så att EU ger 3 miljarder euro för byggen av jättelika uppsamlingsläger på den turkiska kusten för flyktingarna. Något som flyktingarna själva motsätter sig.

Om förhandlingarna resulterar i att turkarna får resa visumfritt till Europa? Och om de leder till nya förhandlingar för att underlätta för Turkiet att bli medlem i EU?

 

Hm, är det till priset av 3 miljoner flyktingar och deras framtid?

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *