Kommundirektör. En titel med klang. Ett toppjobb, va. Kanske rent av ett toppenjobb. Eller – bara en otacksam, krävande och utsatt position? Vad innebär det? Hur ser arbetsdagen ut, och hur påverkas fritid och familjeliv?

Antalet sökande till lediga tjänster som kommundirektör är på nedåtgående. Och det är huvudsakligen män som ändå söker, och får och har jobbet. Varför?

Som kommundirektör är man en offentlig person, med stort och tungt ansvar. För viktiga beslut som rör enskilda. Och höga belopp, av skattemedel. Grannarnas och vännernas pengar. Man är därför påpassad, och i beredskap, 24/7. Och man sitter hela tiden löst, på fullmäktiges förtroende. Ena dagen ledande tjänsteman, andra dagen ”mellan jobb”.

Kommunernas verksamhet är långt reglerad i lag. I stort sett hela budgeten och personalresursen är vikt åt att så effektivt som möjligt producera vad lagstiftaren förväntar sig. Kraven och uppgifterna ökar över tid.

Och allt som görs i en stor kommun, med hundratalet tjänstemän, ska göras även i en pytteliten kommun, med en förvaltning på en handfull deltidsanställda.

I en stor kommun sitter direktören kanske bildligt talat lite som pilot i en helikopter, föreställer jag mig. Med fokus på helhetsperspektivet. Att samordna markstyrkorna, se till att rätt person gör rätt sak. Att det flyter.

I en liten kommun är man däremot mer av allt-i-allo. Mellan budgetberedning och medarbetarsamtal, står man plötsligt en dag bokstavligen med sjumilastövlar och uppkavlade ärmar på en leråker. Samma eftermiddag sitter man i förhandlingar med regeringen. Eller facken.

Vissa dagar sitter man i möten fram till sent på kvällen. In på småtimmarna ifall det vill sig illa. Och det är du, dirren, som på goda, objektiva och väl presenterade grunder ska ge förslag till kloka beslut i stora och små frågor.

Kanske en förening söker bidrag, och en ny skola behöver byggas. Eller politikerna vill ha en simhall. Direktören ska känna till juridiken och ekonomin. Och ena politiska viljor. Och svara på frågor när media sen vill veta; ”hur tänkte ni nu?”.

En kommundirektör ska även vara bekant med alltifrån dagisverksamhet till äldreomsorg, och infrastruktur och teknik, liksom fritids- och kulturverksamhet. Och personalförvaltning. Och vara representativ, och beredd att stå till svars, att reda ut alla slags situationer, när någonting gått snett här eller där.

Men. Det är också ett utmanande, tämligen fritt och alltid väldigt lärorikt, utvecklande, roligt och varierande jobb. Ofta med en hyfsad lön. Man är en person med inflytande och påverkansmöjligheter. Både över lokalsamhället i stort, den egna verksamheten och personalen, och över sitt eget arbete. Utöver arbetstopparna vid budget och bokslut kan man i stor utsträckning reglera och disponera sin tid och sina insatser.

Kommundirektörens jobb blir långt och mycket vad man själv gör det till, i samråd med de förtroendevalda. Det varierar säkert stort mellan olika kommuner, och förvaltningskulturer.

Men för de allra flesta direktörer är nog den ena dagen sällan den andra lik. Vilket är mycket av charmen med jobbet. Som kommundirektör. Ett toppjobb, för samhällsintresserade kvinnor likväl som män. Faktiskt: Ett toppenjobb! 😀

Foto: K.dir Brunström på semesterresa till Brunskär, Korpo.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *