Kaxig, dynamisk, hungrig. Stadsdirektör Palle Lundberg vilar inte på lagrarna trots att hans älskade Helsingborg har vunnit de flesta guldtitlar en kommun i Sverige kan vinna. Nu siktar Helsingborgarna på att bli en av Europas mest innovativa städer år 2022.
– Utmaningar är vårt sätt att trigga organisationen, säger Lundberg.

Helsingborg har varit Sveriges IT-kommun 2015. 2016 utsågs staden till Årets Tillväxtkommun. 2017 duggade utmärkelserna tätt:  Sveriges miljökommun, Årets Nybyggarkommun och Sveriges Kvalitetskommun. I fjol utsågs staden på nytt till Sveriges miljökommun 2018.

Helsingborg

  • Skånes andra stad efter Malmö

  • 145 000 invånare, 165 nationaliteter

  • 50 procent av invånarna är under 40 år

  • helsingborg.se

Pådrivaren, inspiratören och förändringsledaren är stadsdirektören själv. Hur får han till det? Vad är det Palle Lundberg gör rätt?

Det blir tyst en lång stund. Så drar han efter andan och säger:

–  Det finns några viktiga faktorer som måste samspela. För det första har Helsingborg en tydlig målbild som hela organisationen omfattar, vi är en samverkande organisation. Därtill har vi tränade ledare med förmåga och vilja att driva förändring.

Organisationer blir lätt självgoda och förnöjda, varnar Lundberg.

– Helsingborg ska inte bli som den nöjda, feta katten som gör som den alltid har gjort. Den som lutar sig bakåt har börjat retirera, varnar han.

Förändringar är jobbiga, men nödvändiga för organisationens överlevnad, säger Lundberg. Det är därför han i stället för att vila på lagrarna startar nya förändringsprocesser i Helsingborg.

– En organisation blir aldrig färdig. Och visst, att starta förändringsprocesser när det går bra är extra utmanande, erkänner han.

Det är mot den här bakgrunden som Helsingborg har lagt sitt nya delmål: Att bli Europas mest innovativa stad senast år 2022.

– Egentligen hoppas vi bli det redan 2020 eller 2021. Vi vill mäta oss med Atén och Amsterdam, städer som fått utmärkelsen tidigare år.

Innovativa städer söker smarta lösningar för en hållbar framtid. När de ekonomiska resurserna krymper och omvärlden förändras måste samhället hitta nya lösningar för att trygga verksamhet och service.

Hur bygger man en hållbar stad som är bra för både människor och miljö? är en av de frågor som Palle Lundberg och Helsingborg brottas med.

– Digitaliseringen och globaliseringen kommer att förändra våra samhällen från grunden. Den kommun som passivt ”väntar och ser” blir sällan framgångsrik. Det är därför vi här i Helsingborg valt att gå lätt framåtlutade. Vi vill driva utveckling och visa vägen.

Palle Lundberg har deklarerat att han vill se ”nya lösningar och galna idéer”. Metoden är att pröva idéerna i liten skala och skala upp dem om de fungerar.

– Fungerar de inte avvecklar vi och går vidare. Men, det är också fullt tillåtet att misslyckas.

Hur går det här till i praktiken? Lundberg nämner stadens Wi-Fi-nät som ett konkret exempel. Nätet är öppet och gratis för alla och kräver ingen inloggning.

– Vi startade Wi-Fi-nätet i liten skala trots misstänksamhet och motstånd. Det blev en jätteframgång. Nu har vi skalat upp och har ett av de största öppna Wi-Fi-näten i norra Europa.

Ett annat exempel är stadens innovationslaboratorium där medarbetarna kan få sina idéer prövade av ett sakkunnigteam bestående av digitala utvecklare, tjänstedesigners och förändringsledare. Staden har även en visionsfond som årligen delar ut startbidrag till invånare och organisationer som behöver snabb finansiering för innovationsprojekt som gynnar Helsingborg.

–  Många av projekten har varit väldigt lyckosamma, säger Palle Lundberg. Vi är generösa i vår bedömning av projektansökningarna, tar hellre med  projekten än gallrar bort dem. Målet är att utveckla en innovationskultur kring Helsingborg där många är med och bidrar till stadens utveckling.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *